Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 01-04-2011
Verslag 79 Ashkelon maart 2011

Wij hebben jullie verlaten met de start problemen van de motor.  Het bleek n.l. dat de accu niet geheel leeg was want na het opladen van een 3 uur met onze generator, die het weer prima deed  na schoonmaken van de vlotterkamer, was de accu alweer vol. Het bleek toch de dynamo te zijn die na het starten van de motor de accu niet bij lade.  De monteur in de werkplaats achter het havenkantoor, bracht hem na 4 dagen geheel gereviseerd retour. Na het monteren liep de motor weer als een zonnetje. Verder hebben we de zeilen er weer opgezet en Jaap is een aantal keer het water in geweest om het onderwaterschip schoon te maken van aangroei. Er zitten nu nog wat schelpen aangegroeid die eraf moeten gestoken worden als we de wal op gaan. Verder hebben we erg afwisselend weer gehad de afgelopen weken. Van zonnig, 27gr op de dag, naar een aantal dagen regen en wind. Het koelde gelijk af naar 15gr dus een dik vest was aangenaam. Geert en Ine van de Anégada zijn weer terug uit Nederland en hebben ze bij ons gegeten en we zijn met hen opstap geweest. 

We hadden een aantal dagen een auto gehuurd en zijn naar een paar bezienswaardigheden gereden. Het viel ons op dat het voorjaar in Israel van buitengewone schoonheid is met een ongekende bloemen pracht en erg mooi om door dit land te rijden of te wandelen.   We zijn naar het oude haven plaatsje Akko in het noorden van Israel geweest.  De rit ernaar toe duurde, met een stop onderweg voor de koffie,  2.30uur.  Akko het bijbelse Ptolemaïs, wordt tegenwoordig ook wel Acco of Acre genoemd en is een historisch ommuurde havenstad.  De huidige stad stamt uit de Ottomaanse 18e en 19e eeuw, met een citadel, moskeeën, khans en hamman.  De overblijfselen van de kruisvaarders stad dateren van 1104 tot 1291 en zijn bijna intact. De restanten van de stad liggen zowel boven de straat als onder de grond. Het stadje was al in het jaar 333 v.C in bezit van Alexander de Grote. Daarna heeft het een aantal bezetters gehad die zijn sporen hebben nagelaten t.w. Romeinen, Islamieten, Kruisridders, Ottomanen en Britten.  De laatste namen in 1918  Akko in en maakten van de Citadel een gevangenis. Veel leden van de Joodse ondergrondse werden er opgesloten in de loop van de Britse overheersing. Op 4 mei 1948 werd er door de Etzel  (de Nationale Militaire Organisatie) een inval in de gevangenis gedaan en bevrijden 41 van hun leden. Er zijn toen 9 mensen omgekomen tijdens een ontsnapping, drie bevrijders en zes ontsnapte gevangen.

Akko is altijd een belangrijke havenstad geweest en heeft bekende reizigers geherbergd. St Francis van Sissi, Marco Polo en zelfs Napoleon hebben het stadje bezocht.  In de citadel heb je ondergronds de diner hallen van de ridders waar velen te gast waren.   Wij zijn onze wandeling begonnen over de oostelijke wal die in 1799 gebouwd was door Al-Jazzar.  Vanaf de wal had je een prachtig uitzicht over de haven en het stadje. Door de Sala A-din straat, door de soek, zijn we naar de oude haven gelopen waar het een drukte van jewelste was. We waren er op vrijdag en dan is het de vrije dag voor de moslims, helaas voor ons ook geen toegang tot de moskeeën i.v.m. het gebed.  Wel erg sfeervol deze levendige oude stad met zijn mooie oude huizen en Turkse baden (hammam). Bij de haven de Khan al-Umdan, deze karavanserai was in renovatie. Door de soek naar de Al-Jazzar moskee. Deze was gebouwd in 1781 in typische Ottomaans Turkse stijl. De moskee is genoemd naar Ahmed Pasha die bekend was als el-Jazzar  ‘de Slager’ als bijnaam, vanwege zijn wreedheid. Wij mochten van de bewaker door de poort een stukje naar binnen om wat foto’s te nemen van de moskee.  

Vanaf de moskee liepen we naar de Citadel. Door dit gigantische fort gewandeld. Onder dit fort heb je de Ridder zalen. Van de Citadel zijn we terug gelopen naar de vuurtoren. In de nabijheid heb je de ingang van de Templars Tunnel. Deze tunnel werd pas in 1994 ontdekt en loopt onder de oude stad door. De Templars waren verdreven uit Jeruzalem nadat Saladin hen in 1187 verjaagd had van de Tempelberg.  Zij behoorden tot een militaire-kloosterorde  die zorgden voor pelgrims en zieken die naar Jeruzalem kwamen. Zij bouwden in Akko het sterkste fort van de stad. Wij hebben de hele tunnel gelopen erg bijzonder op deze historische plek. Akko was zeer de moeite waard om te bezoeken.

Op de 2e dag zijn we naar Ashdod geweest naar de grote supermarkt om de voorraden aan te vullen, fijn als je dan een auto tot je beschikking hebt. We zijn ook naar Bethlehem (Beit Lehem betekenis Huis van Brood) geweest. Men had ons eens verteld dat het moeilijk was om met een Israëlische auto de geboorte stad van Jezus te bezoeken. De praktijk wees iets anders uit. Wij zijn vanaf Ashkelon via Hebron de Westbank ingereden. Bij de controle post (roadblock) konden we zonder een probleem doorrijden. Door het mooie landschap van Judea reden we zonder een controlepost of wat dan ook gezien te hebben vanuit het zuiden Bethlehem in. Het stadje is in handen van de Palestijnen en doet erg Arabisch aan. Het was er druk en  we kregen een armoedige indruk van de stad. Mensen boden zich aan als gids en wilden je meenemen naar toeristen winkels en kinderen trokken aan ons en wilden geld. Afijn als je door dit alles heen keek en naar de Nativity Church (Geboorte Kerk) wandelde werd je je wel bewust dat je op één van de meest historische plek van de wereld stond.

De Geboorte Kerk is gebouwd in 326, over de grot waar Jezus is geboren, door Constantijn de Grote onder supervisie van moeder Helena. Het is de oudste constant gebruikte kerk in de wereld. Het betreden van de kerk ging door een klein laag poortje. Binnen een drukte van toeristen. Wij waren er op een zondag en dan is ’s morgens de grot waar Jezus is geboren gesloten. Na 12uur ging deze open en lange rijen mensen stonden te wachten om af te dalen naar de grot.  Wij zijn aan de uitgang van de grot naar beneden gelopen om de plek te bekijken waar Jezus is geboren. De plek word gemarkeerd door een ster die in 1717 door de katholieken werd geschonken.  Het draagt de inscriptie “Hic De Virgine Maria Jesus Christus Natus Est” (Hier, van de maagd Maria, is Jezus Christus geboren).  De plaats werd door een geestelijke bewaakt die de mensen massa erlangs leidde. De kerk was sober en grimmig van aanzien wel met in de grond prachtige mozaïeken die afgedekt worden met houten panelen.  Deze mozaïeken stellen fragmenten voor van de drie Wijzen. 

Vanuit de kerk liep je over een kleine binnenplaats, met een mooi beeld van St.  Hieronymus, naar de St. Catherina kerk, gebouwd door de Franciscanen in 1881.  Een mooie kerk met een prachtig glas in lood raam met de afbeelding van de geboorte van Jezus. Op Kerstavond wordt hier vandaan wereldwijd een middernachtmis uitgezonden. Langs de zijkant mooie houten panelen die de 14 stations voor stellen die Jezus gelopen heeft met het kruis. Wij zijn ook naar de Milk Grotto Church (kerk met de melk grot) gelopen op een 5 minuten verwijderd van de Geboorte Kerk. De kerk dankt zijn naam aan de originele witte kleur van de rotsen. De kleur wit bestaat er al eeuwig ondanks dat er rook van kaarsen die er gebrand zijn geen invloed op de kleur heeft gehad. De legende gaat, dat toen de heilig familie hier schuilde, Maria het kindje Jesus voedde en melk morste de rotsen voor eeuwig wit waste. De kerk wordt nog dagelijks gebruikt en veel vrouwen komen hier bidden voor vruchtbaarheid.

De Tombe van Rachel hebben wij niet bezocht. De Tombe wordt veel gebruikt om te bidden door zwangere vrouwen voor een gezonde geboorte van het kind dat ze dragen. Het is wel vreemd dat ze dit doen omdat Rachel overleed in Bethlehem toen zijn Benjamin (Genesis 35:19-20) het leven schonk. Er is nog veel te zien in Bethlehem en omgeving. Wij voelden ons zeer welkom in het plaatsje, de mensen waren vriendelijk en geïnteresseerd in waar we vandaan kwamen. Na een wandeling door het oude gedeelte, waar er markt was, zijn we verder gereden.  

We zijn door de heuvels naar Bet Shemes gegaan. We hadden gelezen op een kaart dat er in een mooie omgeving een Italiaans klooster  ligt genaamd Beit Gemal. De kerk is gebouwd op de resten van een Byzantijnse kerk. Heelaas was het klooster ook op zondag gesloten. Wij hebben een wandeling door de heuvels naar een ruïne gemaakt. Onder weg een pracht aan bloemen en planten en uiteraard een mooi uitzicht. Wij zijn naar het klooster gebracht door een Amerikaanse-Jood die voor ons reed met zijn auto. In Bet Shemesh waren we verkeerd gereden en hebben daar de weg gevraagd. We kregen de indruk dat het plaatsje een nog betrekkelijk nieuwe nederzetting was waar vooral Amerikaanse Joden woonden. De aantal mensen die wij er spraken praten Amerikaans.

Verder hebben wij met de auto Tom en Ans die uit Nederland kwamen van het vliegveld opgehaald. Omdat we binnenkort uit Israel vertrekken hebben we met hen besproken om nog een paar bezienswaardigheden hier in Israel te gaan bekijken en een trip naar Jordanië te maken. Hoe dat verloopt lezen jullie een volgende keer.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 32 foto's

Terug