Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 15-03-2011
Verslag 78 Ashkelon maart 2011

Wij zijn weer terug op de boot in Israel. Afgelopen winter zijn we ruim drie maanden in Nederland geweest. Die tijd hadden we nodig om wat operatieve ingrepen te doen, die inmiddels allemaal goed gelukt achter de rug zijn. Verder was het een mooie winterse wereld met veel sneeuw en ijs een hele andere belevenis dan de warmte waarin we de afgelopen zeilperiode geleefd hebben. We hebben genoten van de ontmoetingen met familie en vrienden. De feestdagen hebben we gezellig met onze kinderen gevierd en we hebben weer een reünie gehouden met de overwinteraars van Malta. Deze keer hebben we met elkaar geluncht in Fort Vuren. Een leuke locatie waar we een heerlijke maaltijd in de verwarmde serre kregen. Het was leuk om Tom en Ans (Dulce), Nanning en Miranda (Famous Goose), Fred en Gerda (Pegasus) en Gerard en Josje (Mermaid) weer te zien. Het was een toeval dat we allen tegelijk in Nederland waren, zo konden we al onze boot verhalen van afgelopen jaar aan elkaar kwijt. We zijn ook bij Tom en Ans op bezoek geweest in het mooie Gorinchem. Zij hebben daar een leuk appartement aangeschaft dat we uiteraard bewonderd hebben.

Verder kwamen bij ons bijpraten Rein en Annette van de Tomasvaer en Henk en Ina van de Didgeree-Du. We zullen hen waarschijnlijk nog ergens deze zomer ontmoeten in Turkije waar hun boten liggen. Wim en Gerrie (Melody) zijn een poosje naar Nederland gekomen en hebben hun boot een aantal maanden achtergelaten in Alanya. Wij hebben hen opgezocht in Barendrecht en een gezellige ochtend met hen doorgebracht. Zo kwamen we van hen aan de weet, dat de nieuwe haven in aanbouw in Noord Cyprus eind van de zomer gereed zou zijn om overwinteraars te ontvangen. Zij hadden daar wel zin in en houden dus de voortgang van de aanbouw in de gaten.

Het boot leven is voor ons hier in Israel weer aangevangen. Veel woestijnzand en vuil dat weggewerkt moet worden. De eerste dagen na terugkomst, 8 maart, de meegebrachte spullen opgeruimd. We kregen 2 dagen storm over ons heen met wind 8 en 9bf. We raakten zo aardig in geslingerd want we waren de schommelingen van de boot ontwend. We hebben gezellig met Tom en Ans die naast ons liggen koffie gedronken en bij elkaar gegeten aan boord.

Op 11 maart zijn we met elkaar naar de Negev woestijn gereden. We hebben daar 2 heel oude ruïne steden bezocht. Het weer was er prachtig voor, mooi zonnetje en niet te warm, we schatten zo rond 18 á 20gr. De rit door de woestijn is altijd weer apart. Zo verschillend het landschap van zandvlaktes dor en droog, heuvelachtig en groene oases, rotspartijen, uitgesleten rivierbeddingen (wadi’s), wij vinden het prachtig. Langs de bedoeïenen dorpen waar je kamelen ziet staan en langs boerderijen met koeien, farms met veel struisvogels, ibexen (gemzen) langs de kant van de weg je kijkt je ogen uit.

Bij aankomst in Avdat (Oboda) hebben we eerst een promotie film bekeken. Het stadje is in de 2e eeuw v.C gebouwd door de Nabateeërs (een Nomadenvolk) en genoemd naar hun koning Oboda. Het stadje functioneerde als karavaan stop voor nomaden (handelaars in parfums en kruiden) die van Petra en Eilat op weg waren naar de Middellandse Zee met eindbestemming Gaza. De route werd ook wel de Wierook Route genoemd. Diverse van deze routes vallen onder bescherming van Unesco. Het 600m hooggelegen stadje is door verschillende volkeren beheerd. In het jaar 106 werd het een Romeinse vesting. Het heeft ook een Byzantijnse periode gekend tot het in het jaar 634 door de Perzen ingenomen werd en in Moslim handen viel. Nadat het door een aardbeving gedeeltelijk verwoest werd is het vermeden als karavaanstop. In 1870 ontdekte Palmer en Drake het stadje en sindsdien zijn tot 2000 diverse opgravingen gedaan door de Universiteit van Jeruzalem en blootgelegd. Wij hebben gewandeld via de verdedigingspoort naar de acropolis waarop het fort is gelegen. Het fort bestaat uit resten van de Noordelijke- en Zuidelijke kerk en een tempel. Vanaf het uitzicht punt heb je een grandioos uitzicht over de woestijn. We kwamen langs resten van een gebouw waar druiven werden geperst en we zagen in de verte resten van een militair kamp. Dit militairkamp was een stop voor de begeleiders van de nomadenstammen. Aan de zuidkant zijn er resten van een Romeinse villa te zien.

Na het bezichtigen van Avdat zijn we naar de opgravingen gereden van Shivta (Subeita). Deze liggen aan weg 211 die naar Egypte gaat richting Sinai woestijn. Je krijgt wel een indruk of je bent in de ‘the middle of nowhere’, in de omgeving alleen maar woestijn. De in de Korhka Vallei gelegen opgraving ligt aan de route van Egypte naar Anatolië en het stadje is ook in de 1e eeuw door de Nabateers gebouwd. Het is in de 4e eeuw een belangrijke Byzantijnse handelsroute geworden. In de 7e eeuw namen de Arabieren de stad in. Zij vernietigden de Christelijke invloeden uit de stad. Tenslotte vermeden ze de stad omdat er door droogte geen watervoorziening meer was. Omdat de stad nogal geïsoleerd lag zijn er veel gebouwen nog in goede conditie. Wij waren verbaasd door de grote van de plaats. Door het wegen net waren er veel resten te zien van huizen en kerken. Bij het complex was er ook een gelegenheid in aanbouw van bed en breakfest. Een bijzondere plek zo midden in de woestijn.

Wij hebben op 13 maart Tom en Ans naar het vliegveld gebracht, zij gaan 2 weken naar Nederland. Wij houden intussen een oogje op de boten van hen en Anégada. Wij hebben intussen onze dieselkachel gestart, geen probleem het werd lekker warm in de boot. Bij het starten van de motor echter een probleem. Het klikte alleen bij het starten en de motor wilde niet aanslaan. De startaccu hartstikke leeg. Een andere accu aangesloten om te starten alleen gepiep van een accu op het buiten tableau, dat aangaf dat de accu niet bijlaadt. Het vermoeden is dat de dynamo defect is. De havenmeester stuurde Jaap naar de werkplaats. De medewerker aldaar adviseerde de dynamo te demonteren en naar hem toe te brengen. Hij neemt hem mee om te testen en als het nodig is kan hij hem reviseren. Zo gezegd zo gedaan, hij geeft a.s. vrijdag uitslag hoe e.a. is verlopen.

Wij hebben vandaag, 14 maart, een flinke wandeling gemaakt langs het strand. De temperatuur is inmiddels opgelopen naar een 24gr en we hebben de bimini (zonnescherm) over de kuip gezet. Wat we aankomende tijd doen lezen jullie een volgende keer.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 20 foto's

Terug