Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 03-12-2010
Verslag 77 Ashkelon november 2010

Als jullie dit lezen zijn we in Nederland. We blijven tot eind januari voor de nodige controle bezoeken in ziekenhuis en bij de tandarts. De laatste 2 weken in november hebben we de boot geheel op orde gebracht voor de winter periode. Natuurlijk zijn we er ook een aantal dagen opuit getrokken. We hadden een auto gehuurd om Tom en Ans naar het vliegveld in Tel Aviv te brengen. De auto hebben we benut om nog eens naar Jeruzalem te gaan. Geert en Ine (Anégada) waren er nog niet geweest en zijn meegegaan. Deze keer hebben we in de Oude Stad de Tempelberg kunnen bezoeken.

Je kunt de Tempelberg op om de twee uur op vastgestelde tijden. Op de Tempelberg staan o.a. de Rotskoepel die er tussen 688 en 692nC. gebouwd is door kalief Abd al-Malik. In tegenstelling tot wat wij denken is het geen moskee maar een gedenkplaats waar sinds de jaren ’70 alleen moslims naar binnen mogen. De rotsplaat in het midden van de Rotskoepel, het centrum van het gebouw, is volgens de traditie het natuurlijk altaar waarop Abrahams zoon geofferd moest worden.  Nabij de Rotskoepel staat de Al-Aqsamoskee uit 658 nC.de grootste moskee van Jeruzalem. Hoogstwaarschijnlijk bevinden zich onder de moskee resten van de 3000 jaar oude Tempel van Salomo. Dat is de reden waarom sommige joden het eigendom van de Tempelberg claimen. De terugweg naar de boot hebben we over de Westbank gereden via Hebron. Een mooie rit door het landschap en de controle onderweg door het Israëlische leger verliep vlot.

Verder hebben we met Geert en Ine nog een wandeling door Tel Aviv gemaakt en we zijn met hen naar Masada en de Dode Zee geweest. Masada hadden we voorgaande keer niet goed bekeken door de hitte en drukte. We hebben deze keer wat beter kunnen kijken en rondwandelen. Ook zijn we dit keer in Holon een Design Museum wezen bezoeken. Er was een expositie van hedendaagse ontwerpen van kunstenaars en kleding. Heel wat anders dan oudheden. We zagen robotachtige figuren gemaakt van stofzuigerattributen en aangekleed met kleding. De bijzonder kleding van ontwerpster Alyce Santoro was gemaakt van gerecyclede audio cassette tapes. Nederland was er ook vertegenwoordig door Marloes ten Bhömer die heel aparte schoenen ontwierp. Het proces van het ontwerpen en maken kon je goed volgen.

Verder hebben we op de fiets een rondrit gemaakt door Ashkelon. Het weer van rond de 25gr was zeer aangenaam om de bezienswaardigheden op te zoeken. Het strand was ook nog op 20 november druk met zwemmers. We gaan nu bekijken wat we volgend seizoen gaan doen, we dubben nog over naar de Rode Zee of een relax seizoen doorbrengen in Turkije en Griekenland.

We hebben dit seizoen voor ons doen weinig gevaren, 1219nm, maar des temeer op land gereisd. Al de indrukken van de reizen door Turkije, Cyprus, Syrië, Libanon en Israel moeten we nog eens in gedachten beleven.

Het wordt nu even stil op de website, begin maart 2011 hervatten we de reisverslagen.   

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 28 foto's

Terug