Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 14-11-2010
Verslag 76 Ashkelon november 2010

Deze maand staat in het teken van de boot winter klaar maken. We hebben weer een klussen lijst opgesteld die we graag af willen werken voordat we naar Nederland gaan. We genieten tussen het klussen door van het mooie weer (rond 30 gr) en we maken nog wat uitstapjes met de crew van Dulce (Tom en Ans) en Anégada (Geert en Ine). De klussen die we doen bestaan uit schoonmaken, alle kasten en de zitbakken leeg maken en opnieuw inrichten. Verder het normale onderhoud aan motor, touwen wassen, zeilen opruimen, ankerbak schoonmaken, chroom poetsen, lieren nakijken, batterijen nakijken etc. We verwachten niet dat het erg vochtig wordt van regen want volgens de reisboeken is het in de winter, o.a. in januari, in Israel tussen 18 en 28 gr een lekkere temperatuur. ’s Nachts koelt het af naar 16 gr een prima temperatuur om lekker te slapen.

Op 7 november hebben we weer 2 dagen een auto gehuurd en zijn we met Tom en Ans op stap geweest. Eerst hebben we een wandeling door Tel Aviv gemaakt die beschreven stond in de Lonely Planet reisgids. We hebben de auto vlakbij de Magen David Rotonde geparkeerd. Deze naam is aan de rotonde gegeven omdat er 6 straten op uit komen en de David ster bestaat uit 6 punten ("magen" betekent ster van). Via de Allenby Straat zijn we overgestoken naar de wijk Yemenite Kwartier. We liepen door HaCarmel Straat over de Markt met zijn vele marktkraampjes waar van alles te koop is. In de zijstraatjes allerlei handel van viswinkels tot gedroogde vruchten etc. Door één van de zijstraten met mooie bijzondere huizen, kwamen we in Nahalat Binyamin Straat te recht met veel winkels in manufacturen en stoffen om kleding te maken. Er waren ook bedrijfjes waar je een kostuum op maat kon laten maken. Aan de west zijde van de straat zag je de Shalom Toren uit 1909. De toren was het eerste hoogste gebouw van Israel. Het gebouw herbergt winkels, je kunt er in één van de kantoren je visa halen, een Wax Museum en je kunt op de 34e verdieping naar het uitzicht punt. Wij hebben er voor gestaan maar zijn niet naar boven gegaan.

Verder zijn we gelopen naar Rothschild Boulevard genoemd naar de beroemde Joodse familie van financiers. De mooie laan herbergt nog leuke huizen uit vroegere tijd in de Bauhaus stijl, maar het meest is toch vergane glorie. Wij zagen een mooi standbeeld van de ontdekker en eerst burgemeester van Tel Aviv Meir Dizengoff. Het huis waar hij eens gewoond heeft met zijn vrouw Tsina heeft hij na haar dood in 1930 geschonken aan de stad om er een museum van te maken. Na de renovatie is het in huis, op nr 16, het Tel Aviv Museum van Kunst geworden. Verder is het museum beroemd geworden door de Independence Hall, op de begane grond gevestigd, waar de Onafhankelijkheid van de Staat Israel op 14 mei 1948 is uitgeroepen door David Ben-Goerion. De hal ziet er nog het zelfde uit als in 1948 erg nostalgisch om daar rond te lopen. We zijn verder langs het Haganah Museum gelopen. Dit museum is een militair museum waar we niet zo’n behoefte aan hadden om dit te bezoeken. We zijn gaan lunchen in Rothschilds Kitchen en weer terug gelopen naar de auto via Scheinken Straat met zijn dure winkels.

Verder hebben we de nieuwe Marina Tel Aviv bekeken en hebben naar ligplaatsen geïnformeerd. We kregen te horen dat er geen plek is en als je er langs zou komen voor een overnachting was het de vraag of er plaats zou zijn. Wel heeft de Marina een watersport winkel waar het e.a. te krijgen is voor de boot. Nadat we koffie hadden gedronken op de promenade zijn we via Ashdod ,met een bezoek aan de supermarkt aldaar, weer terug naar de boot gegaan.

Op 8 november een flinke trip naar het noorden om de Golan Hoogte te bezoeken. We hebben voornamelijk op de hoofdwegen gereden en onderweg wat stops gedaan. We zijn bij de Jordaan rivier gestopt waar de brug Bnot Yaácov (Dochters van Jacob) Bridge ligt. Er wordt vertelt dat het de plaats was waar de dochters van Jacob de rivier overstaken op hun weg van Mesopetanië naar Kanaän. De brug ligt op de route van Centraal Israel naar Syrië. De brug is van strategische en historische betekenis omdat het één van de weinige vaste grensposten over de Jordaan was die toegang gaf naar de Golan. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 met Syrië hebben Israëlische parachutisten de brug veroverd en er een baileybrug naast gelegen. Nu staat de Golan Hoogte onder toezicht van de UN. Het hele gebied is buiten de wegen bezaaid met mijnen en de vele bordjes waarschuwen je daarvoor. We zagen nog kapot geschoten gebouwen en verlaten oorlogsmateriaal. In het gecontroleerde grensgebied wonen niet veel mensen. Er zijn wat Natuurreservaten om te bezoeken en er zijn wijngaarden te zien. Vanaf het uitzicht punt bij Kuneitra heb je een mooi gezicht op de Golan vlakte en zie je de witte UN post en de verlaten en kapot geschoten stad Kuneitra liggen.

We hebben op wat eens de oude Romeinseweg naar Damascus was, thans weg nr. 91, het Gadot Herdenkkings Punt bezocht. Bij dit punt dat vernoemd is naar de Kibboets Gadot, deze is diverse malen kapot geschoten, worden de gevallenen van de Zesdaagse Oorlog herdacht. Je kunt er een monument zien, resten van waar eens een geschutstuig stond en een loopgraaf. Verder zijn we naar het stadje Katsrin gereden. We hebben er niet veel gezien en zijn doorgereden naar het meer van Galilea.

Deze keer zijn we langs de Oost kant gereden en zijn gestopt voor de lunch in Kibboets Ein Gev. Deze Kibboets (betekent nederzetting) werd in 1937 gesticht door Duitse en Tsjechische pioniers. De Kibboets specialiseerde zich in de visvangst. Tegenwoordig zijn er veehallen te zien en wordt er nog een gewild visrestaurant door de bewoners gerund. Veel bussen met toeristen komen er eten en je kunt er een tochtje maken vanuit het kleine haventje over het meer. Ondanks de toeristen hadden wij een rustig plekje in een restaurant waar we een mooi uitzicht hadden over het meer.

Na de lunch verder langs het meer naar Yardenit gelegen op het zuidelijkste punt van het meer waar de Jordaan weer verder stroomt. Yardenit ligt bij Kibboets Kinneret en er worden daar veel toeristen in de Jordaan gedoopt. Een drukte van jewelste daar met zingen en klappen voordat er gedoopt werd. Wij hebben ook nog even in de Jordaan gestaan met onze voeten. Toch een bijzonder punt ondanks dat Jezus hier niet is gedoopt. Bij de werkelijke doopplaats kunnen we niet komen want dat is in Al-Maghtes bij Jericho in Palestijns bezet gebied bij de Jordaanse West Bank.

Vanaf Yardenit zijn we door de West Bank gereden, door Israelisch gecontroleerd gebied, langs Jericho om via Jeruzalem weer naar de boot terug te keren. We zijn één Israëlische controle post tegen gekomen en konden zo doorrijden.

Tom en Ans vertrekken voor 2 maanden naar Nederland en hadden hun kanarie, Lord Byron, voor proef op het havenkantoor mogen brengen. Zij wilden daar wel voor de vogel zorgen indien hun alarm door de beweging van de vogel niet af zou gaan. Op weg naar het haven kantoor ging de vogel in de stress en hij is waarschijnlijk tijdens het ophangen van de kooi in het kantoor nogmaals in de stress geraakt en overleden. Tom en Ans hadden de vogel in 2008 in Cadiz in Spanje gekocht, wij hebben er ook eens opgepast en er toen veel plezier aan beleefd.

Verder zijn we nog bekende uit Finike tegen gekomen. Sheila en Patrick liggen voor de winter met hun catamaran She Cat aan de steiger bij Anégada. Wij gaan binnenkort weer 2 dagen op pad nu met Geert en Ine, daarover lezen jullie volgende keer meer.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 28 foto's

Terug