Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 06-11-2010
Verslag 75 Ashkelon november 2010

We hebben jullie verlaten met het verslag van ons bezoek aan het meer van Galilea. De laatste week van de vakantie van dochter Astrid hebben we wat rond gekeken bij de haven. In het oude winkelcentrum rond gekeken en natuurlijk het e.a. gekocht. Ashkelon biedt wat supermarkten en winkels volop keus. Alleen doen wij veel met de bus want het is niet vlakbij de haven, we zijn ook een aantal maal met de fiets eropuit geweest. Wel warm heuvel op en af want het is nog steeds rond de 30gr hier. We genieten dan ook van het strand en met Astrid zijn we daar regelmatig geweest.

Wat het leven in de Marina betreft is het rustig door de weeks maar in het weekeind is er volop leven van de locale bevolking en de restaurantjes en cafés rondom de haven zijn dan goed bezet en wordt er tot laat in de nacht muziek gedraaid. Wij horen dat op afstand want we liggen op een prima plek ver van het geluid. We zijn voordat Astrid naar huis ging er weer 2 dagen met de auto opuit getrokken.

De eerst dag, 27 oktober, zijn we naar de Olijfberg achter Jeruzalem geweest. We zijn eerst gaan kijken, via de Damascus Poort de oude stad in, of we de Tempel Berg konden bezoeken. Daar staat n.l. de Rotskoepel met de mooie gouden koepel en de Aksa Moskee. Helaas lukt het niet om op tijd naar binnen te komen, je kunt er n.l. om de 2 uur naar binnen en wij waren net te laat en zouden dan 2 uur moeten wachten. We bewaren het nu voor een later bezoek, want in Jeruzalem ben je niet gauw uitgekeken. De sfeer in de oude stad is uniek en je ziet zoveel verschillende nationaliteiten die o.a. in een processie met het kruis de via Dolorosa aflopen, de weg die Jezus ook gelopen heeft. Dikwijls zingen de mensen ook tijdens het wandelen, erg indrukwekkend.

Maar zoals gezegd zijn we naar de Olijfberg gereden via een steile smalle weg kwamen we langs de Kerk voor alle Volken (Nations) en diverse Joods kerkhoven. Boven op de berg waar we vele olijfbomen zagen was er een dorpje met een Moslim gemeenschap. Wij hebben er rondgewandeld en van het uitzicht genoten tijdens de lunch. We hebben bij de Moskee van de Hemelvaart (Ascension) de kleine Byzantijnse Kapel bezocht. Volgens de overlevering zou er een afbeelding in de kapel moeten staan van een voetstap van Jezus. We hebben het gefotografeerd maar konden er niet veel van herkennen. In de Moskee mochten we niet komen, wel erkend de Islam Jezus als een profeet lazen we in de reisgids.

Na de Moskee zijn we naar de Kerk van de Pater Noster gelopen of ook wel genoemd de kerk van Eleona naar de moeder van Keizer Constantijn van Rome. Behalve de grot waar Jezus sprak tot zijn discipelen herbergt het klooster ook de tombe van de Prinses de la Tour de Auvergne. Zij kocht in 1886 de bezitting en bouwde het Karmelieten Klooster. Het bijzondere van het complex zijn de tegelpanelen van diverse landen met het Onze Vader gebed. Verder op de Olijfberg zijn er nog diverse kerken en Kapellen te zien die op bepaalde dagen geopend zijn voor publiek. Wij moeten nog een keer de prachtige kerk van Maria Magdalena bezoeken en tombe van de Maagd Maria. Er is zoveel te zien dat je altijd wel een keus moet maken wat je kunt zien op één dag.

Wij hebben in de middag de keus gemaakt om naar de Berg der Herinneringen te gaan aan de Westkant van Jeruzalem. Hier vind je het Holocaust Museum Yad Vashem. Een indrukwekkend overzicht van de oorlogsjaren. Van de periode van 1933, het jaar dat Hitler aan de macht kwam tot 1945 naar wat men nu bekend is onder naam Holocaust. In het Grieks betekend dit woord brandoffer of algemene slachting. Wij waren erg onder de indruk van wat er allemaal te zien was. Het Historisch Museum, de Hal van de Herinneringen, de Synagoge, de Hal van de Namen, de Kunst Galerij, de Herdenkingshal van de Kinderen, etc. Wij hebben dikwijls met tranen in de ogen de diverse onderdelen van het museum bekeken. Soms werd het wel eens te veel en gingen we even naar buiten om de indrukken te verwerken. We hebben niet alles kunnen bekijken maar wat we hebben gezien is onvergetelijk.

Op 28 oktober een trip naar het zuiden naar de hoofdstad van de Negev woestijn Beersjeba. Er was daar een bedoeïenen markt. Als van oud was de Negev het domein van de nomadenstammen. Nu resten er nauwelijks nog 10% nomaden die er in de woestijn leven. Zoals eerder gezegd is de Negev niet echt één grote zandvlakte zoal wij een woestijn voorstellen maar overal heb je indrukwekkende rotspartijen. De nomaden die hun producten op de markt brengen wilden liever niet gefotografeerd worden. Ik deed dat wel en werd gelijk tot de orde geroepen door een aantal vrouwen. Afijn we hebben er wel wat aankopen gedaan en zijn daarna weer verder gereden door de woestijn naar Mitzpe Ramon. Dit stadje herbergt een mini Grand Canyon genaamd Makhtesh Ramon een onvoorstelbaar grote krater. Vanaf het Informatie Centrum had je een geweldig uitzicht over de krater. Ook waren er groepen die aan abzeilen deden. Verder een wandel route en kon je ook een aantal cultuur parken bezoeken. Een bijzonder geheel zo in het midden van de woestijn gelegen.

Op de terug weg weer een bijzonder landschap. Wij zijn nog wat fotos gaan maken in de kibboets Sde Boker waar het huis staat van de eerste premier van Israel, David en Paula Ben-Gurion. Het huis is nu een museum en een aantal dagen per week geopend voor bezichtiging. In de kibboets een Universiteit Campus waar vlakbij de graven van de Ben-Gurions liggen. Op weg naar de boot zagen we boven op een heuvel de Nabateeën ruïne liggen in Avdat, dat is er voor een volgend keer om te bezoeken.

Op 29 oktober hebben we al vroeg Astrid naar het vliegveld bij Tel Aviv gebracht. Zij werd wel 4 keer gecontroleerd voor ze het vliegtuig in mocht. Het begon al met haar paspoort bij de controle. Zelfs wij werden door de douane gevraagd of dat we wel in Israel verbleven. Na de controle werd de bagage geheel uitgepakt en doorzocht. Na deze controle werd ze door de douane naar de incheckbalie van Turkisch Airline gebracht. Hierna hebben we koffie gedronken en afscheid genomen. Na nogmaals door de controle te moeten op weg naar het vliegtuig is Astrid nog 2 keer gecontroleerd. Wij denken dat de strenge controle kwam doordat er ergens in Jemen en Engeland een briefbom gevonden was in een vliegtuig. Ze is wel op tijd vertrokken en wij gaan nu de boot in orde brengen zodat we voor vertrek naar Nederland alles schoon hebben.

Tussendoor maken we nog wat uitstapjes maar daar lezen jullie volgende keer over.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 32 foto's

Terug