Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 15-04-2010
Verslag 59 Finike (5) april 2010

We hebben jullie verlaten met een overzicht hoe we de winter maanden hebben doorgebracht. We zijn nu klaar met de boot in orde te maken en gereed om de haven te verlaten. De afgelopen weken de laatste klusjes gedaan zoals covers voor de buiten ramen van de kajuit gemaakt. Nieuwe zonnedekjes op de openslaande ramen op het dek. De oude waren al na 3 jaar verteerd. Jaap heeft de voetpomp uit elkaar gehaald en schoongemaakt, de wc slangen ontkalkt, de batterijen vernieuwd waar dat nodig was. Ook de motor weer een service beurt gegeven. De redding vuurpeilen op datum gecontroleerd, het reddingsvlot opgehaald van de servicebeurt. De reddingsvesten gecontroleerd en zoutpillen vernieuwen. Dan de boord EHBO box aangevuld en sommige dingen vernieuwd. Zo zijn er duizend en één dingen waar we aan moeten denken. Bij de zeilen erop zetten ging de ritssluiting van de huik kapot. We hebben nog een oude reserve huik, deze er maar opgezet en de huik met kapotte rits bij de zeilmaker gebracht.

Verder zijn we natuurlijk ook weer naar een concert in Antalya geweest. Dit keer een erg gevarieerd programma uitgevoerd met medewerking van 6 jonge solisten van het conservatorium. De jongste was 13 jaar en de oudste 29 jaar. Schitterende stukken voor viool, contrabas, harp en fluit. De dirigent had duidelijk plezier in deze avond.

Dan een trip met 2 busjes zeilers naar Arykanda. We vertrokken om 08.30uur naar de hoog in de bergen gelegen Byzantijns Lycische ruïne stad. De ouderdom van deze stad is bekend geworden doordat de poëet Pindaros de 1e persoon was die Arykanda noemde in zijn schrijven 500 jaar v.C. De stad ligt op 5 grote terrassen en werd gebouwd tegen de berghellingen op. De stad kijkt uit over een prachtige vallei in het Kohu Gebergte en was één van de spectaculairste plaatsen in Lycië. Er werden o.a. munten gevonden uit de 5e eeuw v.C. Hier werden de Goden Apollo, Ares, Artemis, Athene en vele anderen aanbeden.

Sommige eigenschappen van de stad waar we door heen wandelden:

1. Het grootse Bad op het laagste terras, met vrijwel intacte bogen naast het gymnasium.

2. Agora (Marktplein), gelegen in het zuiden bij de Odeon.

3. Amphitheater, gebouwd in de 2e eeuw met 20 rijen zetels die in 7 secties werden verdeeld.

4. Odeon, uit de 2e eeuw. De belangrijkste ingang in het zuiden met 3 portalen.

5. Stadion. Dit stamt uit de Hellinistische periode en ligt boven het Theater in de vorm van een renbaan. Er is niet veel over van het stadion enkele zetels aan de noordkant is alles.

6. Necropool, er zijn er twee. De oostelijke Necropool bevat rijk verfraaide graf monumenten, tempel-graven en sarcofagen. De westelijke Necropool heeft uitgesneden graven in de rotsen.

7. Bouleuterion, waar de raad samen kwam ligt op de noordwest helling.

Het geheel was voor ons erg indrukwekkend. Na de bezichtiging reden we naar een mooie locatie in de bergen voor de lunch. Het restaurantje was sfeervol gelegen naast een wild stromend riviertje met kristal helder water dat je kon drinken. We hebben heerlijke gegeten van de salade, warm Turks brood, gegrild uien en knoflook, gebakken aardappel en een gegrilde forel.

Na de lunch een kort ritje naar Limyra om de ruïne van het Romeinse bad, de Stadsmuur en het Theater te bekijken. Het aangezicht was niet erg bijzonder en erg vervallen. We hebben nog wel door de gang (corridor) achter de zitplaatsen van het theater gelopen die  redelijk in tact was. Vanaf het Theater zagen we op de heuvel een sarcofaag staan. Je ziet deze regelmatig in dit gedeelte van Turkije. Om 17.00uur waren we weer terug in de haven na een leuke dag met veel bezienswaardigheden.

Van diverse zeilers die nog ergens op de wereld zwerven krijgen we regelmatig nog een mailtje. Zo was er nog een berichtje van de J&B, Jan en Baukjen uit Portugal. Van André en Marleen van de Odin, Bram en José van de GeluXvogel, thans in de Roompot, hun thuishaven. Ook kregen we nog mail van Nanning en Miranda die met hun Famous Goose nu waarschijnlijk ergens richting Duitse Wadden aan het varen zijn. Van Gerda en Fred, Pegasus, horen we regelmatig iets. Van onze vrienden in Schotland, Trevor en Carolyn van de Balchis, horen we regelmatig iets via hun schrijven. Zo ook horen we dat het met Carolyn’s ouders goed gaat en dat deze kranige oude mensen, wij hebben hen ontmoet in Mallorca, net weer terug zijn van een vakantie in Madeira. Wij proberen zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van hun doen en laten van de mensen die we de afgelopen jaren hebben ontmoet. Soms valt het niet mee om contact te houden, daar wij meestal summier internet kunnen ontvangen onderweg. Afijn de meesten kunnen in ieder geval via ons web van onze perikelen op de hoogte blijven. Zo ook de nieuwe kennissen die we hebben gekregen in Finike.

Inmiddels zijn de Sparrow, met John en Anneke en de Aju, met Alphons en Louise, vertrokken richting Noord Turkije. Gerard en Josje vertrekken met hun Mermaid eind april, waarschijnlijk richting Istanbul. Wij gaan de komende dagen nog een keer Antalya bekijken, ons visum vernieuwen en vertrekken ergens in week 16 richting Rodos of Marmaris. We gaan ergens in mei de Dulce met Tom en Ans, de Anégada met Geert en Ine ontmoeten die vanaf Kreta naar Turkije komen. Geert en Ine hebben wij ontmoet bij de Zeilen vertrekkers bijeenkomst in 2006. Wij zijn echter een jaar later vertrokken. We gaan gedrieën een reis  bespreken richting Egypte/Rode Zee.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 26 foto's

Terug