Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 02-05-2009
Verslag 44 ItaliŽ Syracuse mei 2009

Wij zijn weer onderweg. Het zeilseizoen is begonnen met afscheid nemen van alle bekenden waar wij in Malta de winter mee hebben doorgebracht. De Zweden w.o. Chesnok, zij lagen bij ons in Lagos aan de steiger, zullen we nog wel een keer zien onderweg, zij gaan dezelfde richting uit als wij. Zo ook Dulce, Mermaid en Pegasus. Amazone en Famous Goose gaan richting het westen en Nederland. We zullen een ieder erg missen want de groep was zeer op elkaar gesteld.

De laatste bbq voor de overwinteraars was ook een afscheid van alle Engelsen, Amerikanen, Zweden, Noren en Tsjechen die we deze winter ontmoet hebben. Als afscheid zijn wij met 13 Nederlanders gaan eten in restaurant Guzť vlakbij de haven. Heel erg gezellig hebben we het daar gehad. Onze buurman, Aaron die op de Moontan II woont, hebben we een cadeautje gegeven voor alle hulp die we van hem gehad. Hij bracht Jaap o.a. naar de Honda dealer met de buitenboord motor.

De laatste loodjes om de boot zeilklaar te maken wogen best zwaar. Duizend en ťťn ding om aan te denken en af te werken. De rubberboot moest ook nog nagekeken, er mankeerde een scharnier waar de roeispanen op rusten. De hoes om het stuur af te dekken naar de zeilmaker gebracht om de stiksels opnieuw te laten maken. Reserve diesel en benzine gehaald. Het internet abonnement opgezegd, sleutel ingeleverd etc.

De laatste wandeling die we op Malta gemaakt hebben was het oostelijk deel van het Marfa Ridge. We zijn met de bus waar we een kleine 40 minuten in hebben gezeten, naar Mellieha Beach gegaan. Het schiereiland in het noorden van Malta hadden we al gewandeld op het westelijke deel. De wandeling duurde deze keer niet erg lang, zo n 3 uur met de picknick inbegrepen. Het pad was erg ruig over de rotsen en het was bij de afdaling langs de voormalige Nato radar post erg uitkijken over het keienpad. Vandaar langs de St. Agatha Toren, ook wel Rode Toren genoemd, naar het voormalig Nato radarstation. Vandaar naar Paradise Beach en langs de WO 2 bunkers en het waterstation naar de bus halte. Deze was nabij de ferry die naar Gozo ging.

De Rode Toren werd vroeger gebruikt door de ridders als seinpost tussen Gozo en Valletta. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd. Ook kun je vanaf de kliffen kijken naar een klein moeras gebied waar beschermde diersoorten leven. Het gezicht op Gozo en Comino met de mooie Blue Lagoon is altijd weer een prachtig gezicht. In het waterstation wordt het zeewater via een omgekeerd osmose systeem gezuiverd voor drinkwater voor heel Malta. Paradise Beach is ťťn van de weinige stranden op Malta die in de zomer erg druk bezocht wordt.

Op 29 april zijn we om 07.00uur vertrokken uit Malta. We werden uitgezwaaid door onze Canadese buren, Vitalie en Marina. We zijn gelijk vertrokken met de Mermaid, Dulce, Zeebeer en Pegasus. Het doel was Porto Palo de dichts bijzijnde plaats op SiciliŽ. De wind was echter zo gunstig dat we al om 16.00uur SiciliŽ naderde en we besloten om door te gaan naar Syracuse. Daar zijn we om 20.30 met de schemering binnen gelopen, we hadden 83,5 mile afgelegd. We hebben het eerste stuk gezeild met de motor bij. Later in de ochtend werd de wind meer hebben we fijn gezeild met zo 4 bf en soms wat harde wind, zo 6 Š 7 bf bij Capo Passero.

Wat we onder weg wel kregen en dat was even schrikken, was een volle bilge met water. De waterpomp bleef lopen en wat bleek bij nader onderzoek dat er een scheurtje in de douche slang zat. Waarschijnlijk heeft de slang ergens tegen aangeschuurd. We hebben de volgende dag alle vloerplanken eruit gehaald om alles goed droog te maken. Van Fred hebben we een nieuwe slang kunnen lenen tot Jaap naar de winkel kon. We blijven nog een paar dagen voor anker liggen en gaan weer verder bij een gunstige wind naar de hak van ItaliŽ. Daarover lezen jullie in het volgende verslag.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 24 foto's

Terug