Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 01-12-2008
Verslag 39 Malta, Msida Creek marina (5) november 2008

Net terug uit Nederland hebben we niet veel te melden voor een reis verslag. We hebben thuis een fijne tijd gehad met veel bezoek van kinderen, familie, vrienden en kennissen. Jaap heeft een bezoek gebracht aan oud collega’s, dit werd erg gewaardeerd. Ondanks de drukte van visite en het brengen van bezoeken hebben we tussen door nog het e.a. voor de boot gekocht. De meegebrachte spullen worden de aankomende weken gebruikt om diverse klussen af te werken. Ondanks dat de terug reis snel ging, koffers snel kwijt op Schiphol en de vlucht naar Malta precies op tijd verliep, waren we weer blij terug in Malta te zijn. Fred en Gerda haalde ons op van het vliegveld en we waren in een kwartiertje in de haven. De boot lag er prima bij, er werd dan ook door onze vrienden en buren goed op gelet. Voor ons een hele geruststelling. Het weer hier op Malta is nog steeds lekker, zo rond de 20 graden. We drinken onze koffie dan ook buiten in het zonnetje.

Aan komende weken gaan we verder Malta verkennen en vertellen een volgende keer wat we dan beleefd hebben. We zullen dan ook weer wat foto’s plaatsen. Hier onder nog een reis belevenis, een idee opgepikt van een medezeiler.

Intermezzo

Als je gewoon in een huis woont realiseer je je het helemaal niet. Als je het lichtknopje aanzet gaat het licht branden, draai je de douche open, dan heb je warm of koud water, net wat je wilt. Wil je wat opwarmen: elektrisch of gas aansteken en klaar is Jetje. Als je naar het toilet gaat word je niet heen en weer gesmeten. Als je door je huis loopt hoef je je niet overal aan vast te grijpen (tenzij je een slok teveel op hebt). Als je naar bed gaat kun je je lekker uitrekken en -strekken totdat je in ‘Morpheus' armen ligt. Als er in huis iets het niet doet draaft er wel een mannetje op om jouw probleem op te lossen. Dit alles, vrienden, ligt op een wiebelend, somtijds hotsebotsend schip anders. Stroom krijgen we van onze zonnepanelen, als dat te weinig oplevert draaien we een uurtje stroom met de motor. Dan hebben we ook de koelkast aan want dat is een energie-vreter. Een douche hebben we wel aan boord zelfs 2, maar met 1 moet je het water afzuigen middels een pomp (kost stroom) en de andere is gewoon achterop de boot buiten. Maar beiden kostten water en dat hebben we ook maar heel beperkt (340 liter). Dus daar ga je heel voorzichtig mee om. Water organiseren is soms een aparte kunst. Iets verwarmen aan boord kost gas en ook dat is beperkt. En sjouwen met gasflessen is een zware klus: dus rustig aan. Zeilend naar het toilet gaan is ook geen pretje: de pot staat dan namelijk helemaal scheef en als het tegenzit dondert de bril en de deksel naar beneden. Slapen onder het zeilen, en vooral met veel wind, vraagt om veel kussens om je heen. Je stopt je helemaal in met kussens zodat je redelijk op je plaats blijft liggen. Boodschappen doen gaat altijd te voet en je hoopt maar dat er een supermarkt of winkel in de buurt van je ankerplek of jachthaven is. Je door de boot verplaatsen met zeegang gaat meestal gepaard met stoten en schaven. Na een tocht hebben we dan ook menig blauw plekje. Als er wat kapot gaat aan boord moet je het zelf oplossen, je kan niet even een monteur bellen. Maar…. dit is toch wel een heel mooi soort leven, de vrijheid, de omgeving, de andere mensen, het is allemaal een geweldige ervaring die we voor geen goud willen missen.

Mono-dialoog (opmerking overtocht tussen Sardinië en Sicilië)

-Hé, kijk nou eens, daar komt een flatgebouw aanvaren!- -Tuurlijk, altijd om deze tijd en altijd hier 100 mijl uit de kust, dat weet je toch? Je begint al aardig te hallucineren.- -Nee, zonder dollen, daar op 10 graden.- -Verrek, je hebt gelijk, wat kan dat nou zijn?- -Een grote viermaster of zoiets? 't Is wel iets kunstmatigs.- -Toch maar even de verrekijker"- -Ah, een cruise boot die voorbij vaart- - Ok, dan geen flatgebouw.-


Terug