Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 09-06-2008
Verslag 26 Ibiza San Antonio juni 2008

Op 28 mei zijn we van Mahon in Menorca naar Porto Cristo op Mallorca gezeild. De ruim 50 mile hebben we met een wind ZW 3 tot 4 bf in 9 uur afgelegd. De helft kunnen zeilen en het laatste stuk met de motor bij. Door de golven liep onze snelheid terug naar 4 knopen. Met de motor erbij gingen we toch wat sneller. Het was wat ons betreft een natte dag. Vanaf 11 uur gutste het van de regen en dit hield pas op in de nacht. De volgende dag weer lekker zonnig en zijn we wat boodschappen gaan doen en hebben het e.a. gedroogd. We hebben kennis gemaakt met Richard en Joke van de Borus. Zij hebben een vaste ligplaats in Porto Bonaire in de baai van Pollensa. Een paar maal per jaar houden ze enkele weken vakantie op Mallorca. Enkele leuke tips tijdens een borrel bij hun aan boord van ze gekregen.

Op 30 mei naar Palma de 50 mile, geheel motorzeilend afgelegd. De kust van Mallorca blijft mooi om te zien. Heuvels en ruige kusten wisselen zich af. De vuurtorens op Punta Salinas en Cabo Blanco zijn een bezienswaardigheid en al erg oud.

We zijn naar de Real Club Nautico gegaan. Aan de gastensteiger lag ook de Dulce met Tom en Ans Zijlstra. Het weerzien was erg leuk, lekker bijpraten en met zijn vieren in een leuke kelder, Restaurant Brucelas, wezen eten. Van de oude stad in Palma kun je geen genoeg krijgen. Plaza Major, het plein in het centrum, vol terrassen en muzikanten is een prima plek om te vertoeven. Onder het plein winkeltjes en een supermarkt de Eroski. De mooie oude straatjes met leuke winkels zijn een bezienswaardigheid. Helaas weer een dag en een nacht veel regen gehad. We zijn naar het oude stationnetje gewandeld om de dienstregeling naar Sollér te bekijken. Dit oude treintje rijdt er al sinds 1913. Wij besloten er een andere keer mee te reizen want je blijkt toch wel een dag nodig te hebben om door het Tramuntana gebergte heen en weer te reizen. We hebben wel in de Club Nautico, een drukke haven, wat last gehad van de golfslag van voorbijgaande schepen.

We zijn niet in één keer van Palma naar Ibiza gegaan. Op 2 juni wilde we naar Port Adriano een 14 mile aan het begin van de baai. Op het internet zagen we dat er een nieuw stuk haven aangebouwd zou zijn. Helaas was dit een voorbeeld bleek later want toen we er kwamen was men druk aan het bouwen en was er geen plaats voor ons. Op naar de volgende haven Santa Ponsa. Ook hier geen plaats voor ons, de mensen vertelde dat er al een boot aan de wachtsteiger lag te wachten op een plaats. Naast de haven een geweldig mooie baai. Hier hebben we geankerd en de nacht door gebracht. We hebben voor het eerst het zeeanker met een ketting aan de onderkant naast de boot gehangen. Dit om de zeegang, het rollen, van de boot tegen te gaan. De tip die wij van vrienden gekregen hadden werkte uitstekend. De bewegingen van de boot werd voor een 50 procent verminderd. Jaap heeft nog heerlijk gezwommen, de temperatuur van het water in de baai was 21 graden.

De 64 mile op 3 juni van de Cala Santa Ponsa naar San Antonio Abad op Ibiza hebben we gezeild met de motor op een laag toerental er bij. De wind NW was net te weinig om een goede snelheid te krijgen. We hebben er een 11 uur over gedaan. Bij de Club Nautico een prima plek. We schrokken wel van de prijs, deze was sinds 1 juni flink omhoog gegaan. Betaalden we begin april voor 3 nachten 56,- Euro, nu was dat 189,- Euro voor 3 nachten. Na 3 nachten zijn we dan ook voor anker gegaan in de baai. Ons weerzien in Ibiza stad met de kinderen was natuurlijk geweldig. Heerlijk bijgepraat en lekker ergens in de stad aan de haven geluncht. De volgende dag kwamen ze bij ons aan boord en hebben we wat rondgekeken en gewinkeld in San Antonio.

In de baai voor anker lag de Mermaid. Ook weer een fijn weerzien met Gerard en Josje. Met hen over en weer bij elkaar aan boord koffie gedronken en geborreld. Een vertrekker van 2007, gezien in Enkhuizen op de Zeilen vertrekkers dag, kwam ook de baai binnen. De Calypso, een Dehler 35, met Heleen en René hadden de winter op de Canarische eilanden door gebracht. Zij kwamen bij ons aan boord opnieuw kennis maken en ze vertelde dat ze dit seizoen naar Turkije wilde. Het is inmiddels druk geworden met toeristen. Het is overal zeer levendig met op het strand beach voetbal toernooien en wedstrijden fietsen. Wel leuk deze vakantie sfeer om ons heen. Hoe we de reis vervolgen lezen jullie in het volgende verslag.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 16 foto's

Terug