Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 27-05-2008
Verslag 25 Mahon Menorca mei 2008

We hebben jullie verlaten bij aankomst in Menorca in het plaatsje Ciutadella (Ciudadela). ’s Middags zijn we de omgeving al gaan verkennen en konden zien dat dit een erg mooi oud stadje was, gesticht door de Carthagers. Het was sinds de Moorse heerschappij de hoofdstad van het eiland. Later riepen de Engelse uit strategische overwegingen Maó (Mahon) uit als hoofdplaats. De zetel van de bisschop en de kathedraal zijn nog steeds in Ciutadella te vinden. Omdat de inwoners last hadden van piraten lieten ze de nu nog steeds bestaande verdedigingswerken aanleggen. Een obelisk op de Born herinnert aan de verwoestende Turkse invasie die plaats had in de tijd dat ook piraten de eiland bewoners de stuipen op het lijf joegen. Ook het stadsfeest, het Fest de Sant Joan, waar ruiters zich meten in allerlei wedstrijden is hier beroemd. De stranden in de omgeving bieden behalve hun landschappelijk schoonheid ook heerlijk schoon en helder water.

De volgende ochtend, 16 mei, hebben we nog een wandeling door de stad gemaakt. Er was markt waar allerlei hippiekleding en schoenen die op het eiland gemaakt worden aangeboden werden. We besloten niet te blijven want de plaats waar we lagen was niet veel bijzonders. De douche bij de Club Nautico kostte 2 Euro, wilde je de was doen dan moest je 20 Euro betalen. Het liggeld voor onze boot van 33 Euro vonden we dit alles niet waard, ook al doordat je erg onrustig lag door de in en uit varende ferry’s en vissersboten.

We zijn dus ’s middags naar een 12 mile verder gelegen Cala gezeild. Ja we hebben alweer kunnen zeilen met een wind van 3 bf hebben we alleen op de Genua gezeild. Deze bijzonder mooie Cala Santa Galdana zag eruit als een bounty baai en gaf je een gevoel of je in de Cariben beland was. We besloten dan ook, omdat het weer gunstig was, om hier een aantal dagen te blijven.

De baai ligt erg rustig en tot onze verrassing lagen er een paar boeien waar we aan konden liggen. Niemand kwam om geld dus dat was mooi meegenomen. Met de bijboot naar het strand of naar het kleine haventje onder de voetgangersbrug door was met een paar minuten gebeurd. De omgeving is erg mooi en rustig. Wat appartementen en een hotel, wat restaurantjes en kleine supermarkten gaven een goede indruk. Wandelen over de rotsachtige kust met erg mooie vergezichten. Helaas geen internet ontvangst, ook geen betaal providers. Via een pizzeria toch nog op de laptop van Trevor en Carolyn op het internet kunnen komen. De mensen van deze zaak waren dezelfde waar ze 10 jaar eerder op vakantie geweest waren. Zij konden gebruik maken van hun server. De man heeft Jaap nog advies kunnen geven hoe te vissen in de Middellandse zee.

 Door de wind verandering die de baai in kwam zijn we op 16 mei naar de 24 mile verder gelegen hoofdstad van Menorca, Maó (Mahon), gezeild. Van de 5 uur die we er over gedaan hebben, 2 uur kunnen zeilen. Carolyn had van iemand in Pollença vernomen dat er bij Sunseeker, een motorbootdealer, tegen redelijk tarief in het laag seizoen tot 1 juni, plaatsen verhuurd werden. Na een telefoontje waren er nog 2 plaatsen vrij voor ons. Prima plekken aan de kade waar wel wat vermaak te zien was maar fijn dichtbij de stad.

De kust waar we langs gevaren zijn is wel rotsachtig maar niet erg hoog. Het hele eiland is erg groen en heeft geen bergen zoals op Mallorca. De Monte Toro met zijn bedevaartskapel is de enige berg met een hoogte van 357 meter. Maó is gelegen aan het eind van een fjordachtig natuurlijk havenbekken dat bekend staat als één van de beste havens van de Middellandse Zee. De haven wordt dan ook druk bezocht door cruise schepen en is geliefd bij de Engelsen. In de stad is de architectonische erfenis van de Engelsen nog duidelijk te herkennen. De Engelsen hebben 3 perioden en de Franse een korte tijd, in de 18e en 19e eeuw, hier de heerschappij gehad. Uit die periode is een voorliefde voor de ginet ontstaan een plaatselijk gestookte jeneverbesdrank.

 We hebben diverse zwerftochten door de stad gemaakt. De hoogte verschillen in de stad heeft onze conditie verbeterd. Vanaf de kade moet je altijd klimmen, trappen of een steile weg omhoog, om in de stad te komen. Wij vonden het erg mooi om de oude huizen, smalle straatjes en mooie kerken te bekijken. Het Plaza de la Esplanada vormt het hart van de stad, daar is ook 2 keer in week een markt. Voor de boodschappen is er vlakbij de haven een grote Spar en na een steile klim, een 20 minuten lopen, een grote Erosky. Deze brengen voor 5 Euro je boodschappen bij de boot maar voor 5 Euro kun je ook een taxi nemen. Wij hebben dat niet gedaan, onze Engelse buren deden dat wel.

Een van Menorca’s attracties zijn de belangrijke archeologische opgravingen die over het hele eiland verspreid liggen. De belangrijkste vondsten zijn de zogenaamde taulas (tafels), bouwsels van reusachtige steenplaten, waarbij een horizontale steen op een verticale steen is geplaatst. Wetenschappers zijn er niet uit wat de betekenis van deze bouwsels is. In de buurt staat meestal een talayot, een wachttoren. Deze meglistische monumenten stammen waarschijnlijk uit de tijd van 700 v.C en van de Romeinen in 122 V.C. Wij hebben op de fiets de meest imposante taulas van Trepucó bezocht. Deze liggen net buiten de stad en de fietstocht er heen is best te doen, een 45 minuten. De omgeving is erg landelijke en rustig om te fietsen. De megalieten zijn bijzonder om te zien. Dat er ooit mensen bij dit soort bouwsels geleefd heeft is haast onvoorstelbaar.

 

Vanaf Trepucó zijn we verder gefietst naar Es Castell een plaatsje aan het begin van de haven. Niet veel bijzonders te zien, we hebben aan de haven kant wat gerust en zijn weer terug naar de boot gefietst.

We hadden al een tijdje wat zoet water in de bilge. Dit was afkomstig van de boiler die wat lekte op de afsluitingsplaat. Na een aantal keren de schroeven aan gedraaid te hebben bleek de lekkage niet te stoppen. Het werd erger dus moest er wat aangedaan worden. Eerst op zoek naar een technicus. Na 3 zaken bleek niemand iets van de boiler te weten. Jaap en Trevor naar een fereteria (soort Gamma in het klein) om te kijken wat voor soort materiaal ze konden vinden om de boiler zelf te maken. De rubberen afdichtingring van de boiler was hard geworden en daardoor sloot alles niet goed af. In ieder geval geen ring te krijgen, wel een soort hitte bestendige kit die voor automotoren wordt gebruikt. Hiermee de boiler gerepareerd. Al met al twee dagen werk, het zoeken naar materiaal en om de boiler uit- en weer in te bouwen.

We zijn met de bus naar Ciutadella gegaan. Zo hebben we van de ene naar de andere kant, zo 45 minuten in de bus, het hele eiland kunnen zien. Het doet ons een beetje aan Limburg denken. Wat heuvels en erg groen. De 3 plaatsjes waar we door kwamen waren klein en erg stil, op ons kwam het slaperig over. Na een flinke wandeling in Ciutadella, deze mooie oude stad, weer met de bus terug.

De afgelopen dagen hebben we diverse keren regen gehad. De boot moet dan flink ontdaan worden van het rode Sahara zand dat met de regen naar beneden komt. We gaan op 28 mei via Mallorca richting Ibiza. We hopen daar onze dochter en haar man te ontmoeten die daar op vakantie komen. De Balchis gaat verder Menorca verkennen. Tot het volgende verslag.

 

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 20 foto's

Terug