Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 15-12-2007
Verslag 11 Nederland december 2007

Net voordat we eind november naar Nederland vertrokken, hebben wij voor een dag een auto gehuurd. Wij zijn Trevor en Carolyn gaan ophalen in Castro Marim, waar ze aan het logeren waren. Wij zijn met hen het stadje gaan bekijken en later de bergen in gereden langs de Guadiana rivier. Castro Marim is gelegen aan de vallei van de Guadiana rivier. Men heeft zicht op de aan de overkant gelegen Spaanse stad Ayamonte. Castro Marim bestond al ten tijde van de Romeinse overheersing. De ruines van het kasteel staan aan de noordkant van de stad terwijl de overblijfselen van het 17e eeuwse Forte de São Sebastião op de heuvels aan de zuidkant liggen. Het 12e eeuwse kasteel biedt uitzicht over de kleine stad, de rivier, de brug tussen Spanje en Portugal, het Spaanse Ayamonte in het oosten en Vila Real de Santo António in het zuiden. Midden in het stadje is een klein museum met landbouwgereedschappen, wapens en handkunstwerken. Het gebied ten zuiden van de stad is een natuurreservaat.

De vallei langs de Guadiana rivier is erg mooi met gezichten op het achterland van zowel Portugal als Spanje. In de rivier liggen veel zeilboten die daar overwinteren. Wij zijn naar Alcoutim gereden. Dit plaatsje is nog authentiek Portugees. De Seawalk en de Nocturne hebben daar een aantal dagen voor anker gelegen. Ze wilden net met het tij naar Ayamonte afzakken. Toen ze ons echter zagen zijn ze naar de steiger gekomen en hebben we gezellig bijgepraat. Na een korte wandeling door het dorp hebben we in een klein Portugees restaurantje heerlijke vis gegeten. Daarna zijn we terug gereden naar Castro Marim en zijn naar de vrienden van Trevor en Carolyn, Richard en Francie, gegaan. Zij wonen daar in een mooi huis met een leuke patio en een klein zwembad. Wij hebben daar koffie gedronken, de logeerspullen in geladen en zijn naar Ayamonte gereden. Hier lag de Balchis, de boot van Trevor en Carolyn in de haven voor overwintering. Leuke haven, goed beveiligd en vlakbij de leuke stad. Wij hebben daar een wandeling door gemaakt voordat we weer richting Lagos gingen waar we laat terug kwamen.

We zijn 5 weken lekker thuis. We hebben het druk met een hoop klussen, met visite en op bezoek gaan. We kregen berichten van zeil vrienden en de kerst gaan we met de kinderen doorbrengen , heerlijk. Van onze zeil vrienden van de Bleuline (zie verslagen juni en juli), Aart en Jenny, kregen we een uitnodiging om gezellig te komen eten en uitaard bij te praten. Zij hebben pas hun nieuw gebouwde bungalow in Oudenbosch betrokken en hebben deze vol trots aan ons laten zien. Ook hebben we ’s middag door de basiliek van Oudenbosch, uit 1892, gewandeld. Deze St. Pieter in het klein is een van de 22 mooiste basilieken in Nederland. Zie info www.basiliekoudenbosch.nl

Er is in onze omgeving heel wat te doen. De uit gids van december gaf veel info over tentoonstellingen in musea, galeries etc. Wij zijn naar het Westelijk Handelsterrein in de Van Vollenhovenstraat te Rotterdam gegaan. In dit mooi omgebouwde voormalig handelsterrein zijn leuke restaurantjes en galeries. We hebben in Galerie Animaux een tentoonstelling met de originele fotoafdrukken van Paul Huf (overleden in 2002) bezocht. Schitterende foto’s van o.a. de jonge Ramses Shaffy, Silvia Christel met Hugo Claus en vele bekende Nederlanders. Haast allen in zwart wit wat toch erg mooi blijft in de fotografie. De foto in het fotoalbum heb ik genomen van de uitnodiging, binnen foto's maken werd niet op prijs gesteld. De foto’s zijn te koop van af 850,- Euro.

In Vips Art Galerie was er een foto tentoonstelling genaamd The Decca Years. Dit was een foto tentoonstelling van de Rollingstones uit de jaren 1964-1972. Van diverse fotografen werden er ook weer veel zwart-wit foto’s tentoongesteld. Voor ons heel herkenbaar omdat er veel herinneringen uit onze jeugdjaren boven kwamen. Vooral de foto’s uit 1964, ons trouwjaar, toen de Stones Den Haag bezochten. Ja dat was de tijd dat de meisjes nog in katzwijm vielen bij concerten of als de artiesten aankwamen.

Bij Galerie Smelik en Stokking prachtige bronzen sculpturen van Peter Hoogewerf. De stijl die gebruikt wordt sluit aan bij de negentiende en vroeg twintigste-eeuwse traditie. De meest naakte vrouwen figuurtjes zijn gemaakt met beweging en ritme. Jammer genoeg gingen de prijzen boven ons budget anders hadden we er graag één aangeschaft. Eind van de maand vliegen we weer terug naar Lagos, we hopen het stadje nog steeds in kerstsfeer aan te treffen. Vandaar krijgen jullie weer onze nieuwe avonturen te lezen.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 24 foto's

Terug