Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 31-08-2007
Verslag 4 Gijon augustus 2007

Na het verslag vanuit La Rochelle krijgt het nog een vervolg want we zijn daar een kleine 2 weken gebleven. De weersvoorspelling van ZW 8 bf wind was er niet naar om uit te varen. We hebben ons niet verveeld want er is veel te zien. We zijn een aantal keren gaan lopen naar de vesting, een wandeling van een klein uurtje. We hebben de basiliek St. Louis uit 1862 bezichtigd. Een heel mooie kerk met aan de zijkant kleine kapellen. Erg mooi ingericht met diverse kunstwerken. Diverse winkelstraten en een heel oude overdekte markt, Marchť, geven veel sfeer aan de stad. Het mooie stadhuis uit 1525 is een renaissance gebouw aan een binnenhof met gotische ommuring en is door Hendrik IV aan de stad geschonken.

Twee vuurtorens midden in de stad zijn nu de lichtenlijn die vanuit zee te zien zijn en geven de richting van de vaargeul aan. Naast de haven ligt een klein strand met een boulevard dat door veel watersporters bezocht wordt. Een klein centrum aan de haven heeft enkele restaurantjes, 2 kleine winkels, een Tabac winkel waar je de krant kunt kopen en een bakker. In de binnen haven was er een vlaggetjes dag waar je oude zeilschepen kon bekijken. Tegelijk waren er 2 racers die gepromoot werden door líOreal en op afspraak te bezichtigen. Op de terug weg kregen we een flinke regenbui over ons heen. Het gevolg van deze nattigheid was dat ik, Diana, de volgende dag een flinke kou te pakken had met koorts. Enkele dagen het bed gehouden om op te knappen. Het weer is nog steeds erg wisselvallig. Veel wind en bewolking doet niet erg zomers aan.

Afijn na het bestuderen van verschillende weersiteís en de navtex berichten bekeken te hebben besloten we op 25 augustus om de Golf van Biskaje over te steken naar Santander in Spanje. Zo 200 mile en we hadden het idee dat we weer wat tijd zouden inhalen. We vertrokken op zaterdagochtend om 7 uur. Best nog koud zo 16gr maar een goede wind. Die dag aardig kunnen zeilen tot Ďs avonds. In de middag kwamen er 2 dolfijnen met onze boeggolven spelen. Een geweldig gezicht en weer vergeten ze op de foto te zetten. We hadden afgesproken ís nachts op de motor te varen met een gereefd groot zeil. Door de stuurautomaat dan te gebruiken is dat niet al te inspannend. Het liep echter heel anders zoals dat in de zeilerij dikwijls gebeurd. Toen we de nacht ingingen trok de wind flink aan zo naar 5/6bf met uitschieters naar 7bf, dit bracht ook flinke golven mee. Deze kwamen soms boven de buiskap uit, dus we denken zo 2,50 tot 3 meter. Jaap werd voor de eerste keer van onze reis verschrikkelijk zeeziek (ondanks polsbandjes en pillen), de stuurautomaat kon de golfslag niet aan en stopte ermee. We hebben om de beurt dus gestuurd die nacht. Onze boot liep geweldig door de golven heen en dat gaf een rustig gevoel. Je bedenkt dat ís nachts varen rustig is, nou dat hebben we anders ervaren. Je ziet veel vissersboten, het lijken net dorpjes in de verte zoveel zijn het er. We hebben 2 keer voor een vissersboot met sleepnet moeten uitwijken. Maar alles was goed te zien, misschien nog wel beter als overdag. Zondagmorgen nam de wind en golven af maar te zeilen was er niet daar de wind uit de verkeerde richting kwam en Jaap nog steeds erg zeeziek was en dit bleef tot zelfs bij aankomst in Santander. De stuurautomaat heeft het grootste gedeelte van die dag al het werk gedaan, en we liepen om 15.30uur de nieuwe haven van Santander binnen. Eerst opgeruimd en lekker een poos geslapen.

Het was inmiddels wel 30 graden en dat hadden we nog niet gehad deze zomer. De volgende dag Santander verkend. Een grote Spaanse stad. Vanaf de haven kon je in een kwartiertje om het vliegveld heen lopen naar een bushalte. De bus bracht je in 25 minuten naar het centrum van de stad. We zijn naar de haven gelopen om over de boulevard naar het Toeristen Bureau te gaan. Hier zagen we een dubbeldekker die een rondrit door de stad aanbood. Wij erin en je kreeg oordopjes waardoor je in het Nederlands de uitleg kon volgen. De Spanjaarden zijn zeer trots op hun stad. Dat mag ook wel want het is een zeer gevarieerde stad, met veel werk in de autobranche n.l. 1e haven van Spanje voor aanvoer autoís, veel festivals worden er georganiseerd, mooi stranden en boulevards met een casino, een Koninklijke voetbalclub met mooi stadion en nog veel meer. Wij zijn tijdens de rondrit waar je bij een aantal haltes kon uitstappen en opstappen, uitgestapt op Cabo Mayor. Mooie vuurtoren en prachtig uitzicht over zee. Een heel mooie dag en veel gezien.

Op dinsdag 28 augustus naar Ria de Ribasella. Ria betekend inham, te vergelijken met een fjord. Hier in Spanje heb je er vele van. Na een trip van 66 mile waarin we half gezeild half gemotord hebben kwamen we met hoog water aan bij een spaans stadje. We moesten aan de kade liggen want het haventje is alleen voor locals. Door het verval van zo 3,5 meter moet je wel bij een trap liggen anders kun je niet van boord. De weinige trappen waren al bezet door vissersbootjes en 1 zeilboot van een Engelsman. Deze node ons gelijk langs zij. We kregen gelijk te horen dat het hier gratis liggen is, echter geen voorzieningen. Maar dat mag de pret niet drukken want het stadje is heel leuk met winkels, pleintjes, restaurantje etc. Je kreeg hier echt Spaanse sfeer op te snuiven, alleen Spanjaarden geen buitenlandse toeristen (behalve 1 Engelsman en een Nederlands stel). ís Avonds heerlijke vis gegeten op een terras en vroeg naar bed. De volgende dag werden we wakker van de regen en onweer en besloten om nog een dag te blijven. In de regen de omgeving verkend. Er was markt, een grote supermarkt in de buurt die we dus bezocht hebben en flink ingeslagen. Daarna zijn we richting ingang haven gelopen en hebben aardige golven gezien die op het strand liepen. Ondanks dat het heel de dag regende, was er vertier genoeg in de omgeving. Op de rivier de Sella gingen de kanoŽrs af en aan. Er waren zelfs mensen die in de regen met een plank op het strand aan het surfen waren. De Navtex, onze weer ontvanger, gaf voor de volgende dag windkracht 5/6 bf met kans op 7. Dus nog maar een dagje erbij. ís Morgens nog regen, maar ís middags klaarde het wat op en hebben we een flinke wandeling gemaakt naar de andere kant van het stadje en een stukje de bergen in, erg mooi. Nou geeft de Reeds gegevens over diepgang getij etc. Voor Ribasella klopte dat niet erg, wij moesten liggen op een plaats waar 2 meter water moest blijven staan bij laag water. Onze buurman had een diepgang van 1.70meter en ging ís nachts de modder in met zijn kiel en hing een beetje naar onze kant. Wij zijn 1.50 meter diep dus we dreven nog wel maar we vonden het niet erg lekker zo. Roger met zeilboot Susannah was wel een reuze aardige man. Hij ging ook naar het zuiden om daar ergens te overwinteren. Hij wachtte op zijn vrouw die naar Engeland was naar haar zieke moeder.

Op 31 augustus waren de weersvoorspelling gunstig, NO 3/4bf, en zijn dus op het gemak naar Gijon gezeild. Met 14 knopen liepen we af en toe met een snelheid van 8 knopen, best lekker zoín zeildag al was het maar 30 mile te gaan. We zijn wel weer met kou gestart zo 15 graden, dit werd onderweg niet hoger dan 17 graden. ís Middags in het haven werd het pas een beetje aangenaam 22 graden en zonnig. We gaan vanavond lekker douchen, de website bijwerken in de hoop hier internet te vinden en een pizza eten. De indruk dat Gijon een grote stad is en er heel wat te zien is merken we morgen want we blijven nog een dag. Het vervolg lezen jullie volgende keer.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 24 foto's

Terug