Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 31-07-2007
Verslag 2 juli 2007

Allereerst willen wij iedereen bedanken die in ons gastenboek iets heeft geschreven en voor de mail die wij mochten ontvangen. Wij vinden dat altijd erg leuk en staan soms versteld van de belangstelling voor onze reisverhalen, wij vinden het hartverwarmend. Ons vorige verslag eindigde bij aankomst in Quistreham in Normandië. Wij zijn daar 1 dag gebleven voor wat boodschappen etc. Het weer alweer regenachtig en niet erg lekker.

Dinsdag 17 juli van Quistreham naar St. Vaast gevaren. De wind zuidwest 4/5 de hele trip te bezeilen. In de sluis ging er door de wind die er in stond van alles mis met sommige boten. Ze ramden elkaar en lagen achterste voren. Buiten de sluis lekkere wind, tijdens het varen werd die wind steeds heviger. Buien kregen we ook, met windkracht 7 gereefd (de zeilen gehalveerd) werd het zeilen soms heftig. De kust van Normandië toch ook kunnen bekijken die is erg mooi. Met de verrekijker kon je duidelijk de beroemde D-day kusten zien, Omahabeach en Utahbeach. Van vakantiegangers was er weinig te zien met 16 tot 18 graden. We waren bij aankomst te vroeg voor de sluis van St. Vaast deze ging pas om 22.30uur open. Wij hebben een tijdje geankerd, na 19uur ging de wind liggen en konden we op het gemak koken en relaxen.

Een ontspannen dag in St Vaast, warm 27gr. Gewandeld, boodschappen gedaan en ’s middags met de zeerobben (40 jaar zeilervaring) van de Bleu Line, een Victoire 34 boot, in de kuip de gekochte oesters gegeten. St Vaast is één van de belangrijkste vissersplaatsen van Normandië. Er wordt zo’n 2000 ton vis overgeslagen en produceert zo’n 1500 ton oesters. Met de amfibieboot kun je naar het eiland Île de Tatihou waar restanten van een militair fort uit de 17e eeuw te zien zijn. Bij eb kun je er ook heen wandelen. St Vaast was ook een van de 1e vissersplaatsen die in 1944 door de geallieerde werd bevrijd.

Donderdag naar Cherbourg. Wel regenachtig en 18 gr. maar de wind komt uit richting noord en dus prima te zeilen. De stroom die om de punt van Barfleur loopt moest op de goede tijd gevaren worden. We gingen dan ook soms over de 10 knopen in snelheid. Wij kwamen langs de vuurtoren Gatteville. Deze is gebouwd tussen 1829 en 1834, 75 meter hoog, telt 365 traptreden en heeft voor de verlichting 52 ramen. Een geweldig bouwwerk en is in de zomermaanden te bezichtigen. Bij aankomst in Cherbourg een mooie ligplaats in een box. Drukte valt hier mee, wel veel motorboten die uit Engeland over komen. Op het havenkantoor het weer voor de komende dagen bekeken en dat ziet er niet fijn uit voor de oversteek naar Guernsey. Wind ZW kracht 4/5 met vlagen naar 6 en regenachtig 16 tot 18 graden.

We doen wat aan de cultuur en genieten van wat Cherbourg ons te bieden heeft. Een mooie stad met leuke winkelstraten. Dat de geallieerden hier in 1944 geland zijn is nog duidelijk overal te merken. We hebben de Basiliek St. Trinité bezocht, een mooie kerk in gotische stijl gebouwd. Het Museum Thomas Henry bezocht, deze is ondergebracht in de bibliotheek. In het museum schilderijen van oude meesters (o.a. uit Holland), bronzen en marmeren sculpturen. Extra een groot aantal schilderijen van de in Cherbourg geboren schilder Jean-Francois Millet. Vanaf de boot kon je een op 112meter hoog gelegen fort zien liggen. Dit was het Fort du Roule met een museum waar de bevrijding van 1944 in beeld gebracht is, indrukwekkend. Het uitzicht over Cherbourg en Het Kanaal is groots. Wij zijn heen met een taxi gegaan en terug gaan lopen. Op de terugweg de Carrefour aangedaan. Een hele grote supermarkt waar je zoveel keus had aan artikelen dat je al gauw teveel koopt.

We hebben met de Blue Liners een auto gehuurd en een gedeelte van Normandië bekeken. Schitterende tocht langs de kust naar Cap de la Hague. De vuurtoren ligt op de uiterste punt van Normandië. In Goury het plaatsje op de kaap het reddingsvaartuig bezichtigd. Deze ligt in een loods en wordt over een rails te water gelaten. Van alle mensen die hulp hebben gekregen van de reddingsbrigade hangen er tableaus per jaartal met hun namen erop. Verder naar Diélette een plaatsje met een kleine haven die eerder bezocht was door Aart en Jenny. Daar hebben we heerlijk mosselen gegeten. Dit restaurantje aan de haven word druk bezocht door alle mensen uit de omgeving voor de mosselen. Het weer op zee was niet erg fijn ZW windkracht 7. We zagen een zeilboot binnen komen met een kapot voorzeil, het binnenlopen in de haven was heftig. Al met al een ruime week in Cherbourg verbleven en hebben het erg leuk gehad ondanks het slechte weer. De Blue Line is weer huiswaarts vertrokken en wij zijn op weg gegaan naar Bretagne. Voor Aart en Jenny was dit niet meer haalbaar zij moeten weer op een bepaalde tijd in Nederland zijn. Afscheid nemen na weken met elkaar opgetrokken te hebben is niet leuk.

Wij zijn op 30 juli met een wind NW 3 en droog zonnig weer 20gr naar St Peter Port op Guernsey gezeild. De zee was bij Cap de la Hague nog wat onrustig na het stormachtige weer van afgelopen week. In de Race of Alderney, een sterke stroom tussen Normandië en Alderney, zeilden we met een snelheid van 10 knopen. Dat ging lekker snel. De Engelse kanaal eilanden zijn allemaal erg mooi. Wij konden Alderney, Herm, Sark en Jersey duidelijk zien liggen. Op Guernsey naar de Viktoriahaven lekker druk, allemaal naast elkaar gestapeld voor een overnachting. ’s Avonds een wandeling gemaakt richting haven. Daar we hier al eens een paar dagen hadden gelegen hebben we verder niet veel gezien en zijn de volgende dag vertrokken naar Lezardrieux in Bretagne.

De trip erheen was saai, geen wind, gladde zee, dus motorzeilen. Wel hebben we onderweg de eerste dolfijnen gezien, eerst 2 later een hele groep. Je bent altijd te laat om een foto te maken, maar dat lukt misschien een volgende keer. Bij aankomst op de rivier de Trieux veel kleine zeil bootjes. Een mooie rivier met vele visbootjes die de fransen veel gebruiken, overal waar wij tot nog toe geweest zijn is er altijd vis te koop. Lezardrieux ligt 8 km landinwaarts. Bij aankomst was er geen plaats voor ons in de haven, maar waren er wel enkele boeien (moorings geheten) vrij. Met veel stroom, het werd hoog water, er één kunnen oppikken. Daar de weersvoorspelling goed is zullen wij van het plaatsje niet veel zien want we gaan morgenochtend gelijk weer door. De volgende keer lezen jullie daar meer over.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 19 foto's

Terug