Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 15-08-2013
Verslag 110 Port Kalamos augustus 2013

Dit is een kort verslag. Mede doordat wij in allerlei plaatsen al een keer geweest zijn en er niet veel meer over te vertellen is. Wij hebben de afgelopen weken weinig kunnen zeilen. Het is al weken een 34 á 35gr soms meer en dan ondernemen we niet veel. We zijn in diverse plaatsjes een aantal dagen blijven liggen, geluierd en gezwommen. Van Missalonghi naar Petala baai, daarna naar Ithaka naar Vathi en vandaar naar Lefkas Sivota. Hier voegden onze vrienden van de Dulce, Tom en Ans Zijlstra, zich bij ons. Erg leuk weerzien en we besloten samen op te varen naar Sicilië waar we gaan overwinteren. 

Van Sivota zijn we naar Paleros gegaan. De haven erg vol maar toch na wat discussie met een Italiaan, die wat ruimte moest maken, toch nog 2 plekken kunnen bemachtigen. We kunnen wel merken dat het hoogseizoen is. De havens en baaien liggen erg vol met meest Italianen. Ook de verhuur boten zijn in vele aantallen aanwezig. Het is dikwijls passen en meten in de havens en baaien. 

Wij kregen de laatste tijd de accu’s niet meer vol. Wat bleek er was er één defect, na zeven jaar kan dat gebeuren. Wij hadden in Lefkas stad een folder gekregen van een Engelsman met een aanbieding van Crown deep cycle batterijen van 130ah. Wij contact opgenomen en de aanbieding gelde nog steeds. De man kon ze komen brengen in Nidri want zijn magazijn was in het nabij gelegen Vliho. Dus wij naar Nidri waar we een plaatsje aan de kade konden vinden. De batterijen werden middags al gebracht en Jaap kon ze gelijk gaan vervangen. De prijs voor de twee batterijen viel ons erg mee 370,- Euro. In Nidri zijn we 1 nacht gebleven. Wat een drukte van het toerisme en ook nachts tot vijf uur in de ochtend de harde disco was niet erg aangenaam. 

Dus van Nidri naar de rustige baai Port Leone op het eiland Kalamos. Aan de baai lag het verlaten dorpje na een aardbeving. Alleen het kerkje wordt door de inwoners van Port Kalamos nog onderhouden. Op 15 augustus bezoeken pelgrims de kerk voor Maria Tenhemelopneming. De baai had aardig wat ankeraars en later kwam naast ons nog een flottielje van Sun Sail liggen. Helaas hield het anker van de Dulce slecht in de ankergrond. Na een aantal pogingen dachten we dat het anker hield en gingen Jaap en Tom het dorpje bekijken. Ze waren net weg toen hun boot van het anker ging en richting de rotsachtig kant dreef. Ik kon nog net overstappen, Ans startte de motor en ik achter het stuur en we gingen ankerop. We keken naar een geschikte ankerplek maar dit was niet nodig want de mannen hadden ons gezien en kwamen ons aflossen. Vlakbij ons bij het strandje zijn ze opnieuw gaan ankeren en daar hield het anker wel. 

Na een onrustige nacht wilden we naar Kastos. Wij er naar toe en waren er zo ook weer weg. Het haventje erg vol zowel aan de kade als op de ankerplekken. Zelfs buiten de haven veel ankeraars. Wij zijn terug gegaan naar de hoofdplaats van Kalamos Port Kalamos en hadden een mooie plek aan de (gratis)kade. Geen faciliteiten maar we zagen een boot water tanken aan het pleintje bij de supermarkt. Rond de haven een taverne en een aantal gelegenheden waar je wat kan drinken en een kleine snack gebruiken. Twee kleine supermarkten voor de dagelijkse boodschappen. We hadden wel wat valwinden in de haven, met de hitte niet zo erg. Naar het eigenlijke dorp moest je een de berg oplopen en dat vonden we veel te heet. 

Op het eiland Kalamos groeien mooie pijnbomen soms tot aan het water. De bevolking leeft er van wat landbouw en visserij. In de oude pilot die wij hebben van Rod Heikell staat er dat het stadje ten dode is opgeschreven omdat de jonge mensen weg trekken voor een goede job aan het vaste land. Wij zagen wel oude vissers maar in de bediening op de terrassen toch ook jonge mensen. Hoe het in het hooggelegen dorpje is weten we niet. Op 15 augustus vieren ze hier Maria Tenhemelopneming en zagen we de mensen die de pelgrimstocht naar Port Leone maakten met bootjes terug komen. 

Verder blijven we hier nog een aantal dagen liggen voor we weer verder trekken.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 12 foto's

Terug