Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 30-06-2013
Verslag 107 Pilos juni 2013

Op 16 juni zijn we van Paleros naar Nidri gezeild. De kleine 10nm geheel gezeild met een NW 3bf. Bij aankomst ging er net een boot weg van de kade en konden wij zo aanleggen. Niet verwacht want er is aan de (gratis) kade van het dorpje maar ruimte voor een klein aantal boten. De gehele kade wordt ingenomen door charter boten en rondvaart boten. Op het stukje waar wij aan het begin van de kade lagen was geen elektrisch wel water waar je een 2 Euromunt voor in een automaat kon doen. Wij zijn er twee dagen gebleven. Astrid en Jim vonden het toeristen plaatsje met hun vele winkeltjes en restaurantjes erg leuk. Vanaf de boot was het een 5 minuten lopen over de promenade naar het strand waar we heerlijk gezwommen hebben. Het lopen met een kruk ging Astrid al aardig af. Haar gekneusde voet (scheurtje in het bot) was aan de beterende hand.

Op 18 juni de 17nm naar Kastos. Aan de kade was er geen plek toen we binnen kwamen varen. Er lag een grote tripper boot die naar ons riep dat hij over vijf minuten wegging, wij blij voor Astrid want in een bijboot stappen ging niet goed met haar zere voet. Toen we lagen zei ze weer zon leuk plaatsje. Jim zocht gelijk de supermarkt op hij vindt het fijn bij aankomst gelijk de omgeving te verkennen. Wij zijn heerlijk gaan zwemmen en s avonds uit eten geweest in de Windmill.

Op 19 juni de 29nm zonder wind naar Eufimia. Toen wij aankwamen genoeg plaats aan de kade waar we fijn weer eens elektrisch en water konden krijgen. Het havengeld was het zelfde als verleden jaar, 1Euro per meter voor de boot en 3 Euro voor elektrisch en 4 euro voor water. Later in de middag kwam er een vloot charterboten van Sailing Holidays binnen, wij telden er 21, en was het vol. Er was gelukkig genoeg ruimte op de anker plaats voor boten die laat binnen kwamen. Wat boodschappen gehaald bij het supermarktje. Jaap en Jim gingen zwemmen bij het strandje. Op de promenade stonden s avonds mooi verlichte palmbomen.

Op 20 juni de 14nm naar Poros. Wederom geen wind. Niet erg druk aan de kade Astrid en Jim gingen heerlijk op het terras zitten aan zee waar een verkoelend windje stond. Wij zijn naar het klein strandje gegaan om te zwemmen. Verder wat boodschappen gehaald voor de bbq.

Op 21 juni met een erg woelige zee en geen wind de 24nm naar Port Zante op Zakynthos. Bij aankomst kwam de man van de Shell dieselauto langs die bij ons de tank weer vulde. Wij vinden Zakynthos n van de duurste Griekse eilanden maar de diesel was er 1,35Euro goedkoper als ergens anders. Weer een auto gehuurd en boodschappen gedaan. Laat in de middag de gezellige winkelstraat doorgelopen en zijn we ergens gaan eten.

Het was voor Astrid en Jim de laatste vakantie dag. Wij hebben hen de volgende morgen naar het vliegveld gebracht. Er stonden lange rijen mensen voor de vertrek balie. Voor Astrid die nog niet zo lang op haar zere voet kon staan was snel een rolstoel geregeld. Bij terug komst op de boot hebben we de boot gereed gemaakt voor vertrek richting Peloponnesos. Wij hadden bericht gekregen dat onze vrienden Fred en Gerda Bol daar ergens lagen met hun Pegasus. Wij wilden hen wel opzoeken daar.

Op 22 juni dus de oversteek van een ruim 24nm naar Katakolo gemaakt. Met een 3bf NW wind de gehele oversteek gezeild. Bij aankomst voor anker gegaan naast de haven. We zagen wel dat er voldoende ruimte was aan de kade voor plezierboten. Wij hadden gelezen dat het toeristische plaatsje niet erg interessant was. Het plaatsje is geheel gericht op cruise boten die er regelmatig komen en hun passagiers een dag daar laten winkelen. Wel kun je er er tegen een aanzienlijk bedrag een auto huren om naar Olympia te gaan. We zijn niet aan land geweest en hebben de boot schoongemaakt en weer op orde gebracht.

Wij zagen op het weer bericht dat er een paar dagen nogal veel wind aan kwam. Met een zo 78bf blijven we liever ergens liggen. We hebben dan op 23 juni de kleine 54nm naar Pilos in n ruk gemaakt. Variabel weer gehad, soms wind (stuk op de genua gezeild) dan weer geen wind en een mistbank. Bij aankomst in de mooie baai Navarino waar Pilos in ligt, lag in de NE hoek de Pegasus voor anker. Leuke hereniging met onze vrienden. We lagen voor een strand waar wat campings op lagen. Erg rustig en mooi daar. Echter er kwam veel wind aan dus verkasten we de volgende morgen naar het haventje van Pilos. Langs de kade waar we langszij konden liggen was voor ons nog net plek vrij. De haven is aangelegd met Europees geld en net als er zoveel zijn in Griekenland nooit afgebouwd. Er lagen wel watermeters en elektriciteitskabels maar geen van allen aangesloten. Veel lokale boten op de steigers met mooring lijnen, soms sturen ze daar bezoekers weg. De boten die laat binnen kwamen gingen bij een andere boot langszij liggen. Aan het begin van de haven had je met de NW wind wel wat swell in de haven.

Pilos is bekend van de Griekse onafhankelijkheid. Op 20 oktober 1827 versloeg de Frans-Engels-Russische vloot de Turkse. Men zegt dat de Turkse schepen bij een rustige zee nog op de bodem te zien zijn in de baai. Van het Neokastro dat in 1573 door de Turken is gebouwd om de ingang van de baai te bewaken staan alleen de muren en een toren nog overeind. Tegen een kleine vergoeding zijn de restante te bezichtigen. In het stadje Pilos, waar een kleine 5000 mensen wonen, staat er midden in het dorp op het Nestor plein een gedenk obelisk. Je ziet er de afbeeldingen van de admiraals die voor de onafhankelijkheid zorgden. De Fransman de Rigny, de Engelsman Codrington en de Rus van der Heyden die van Nederlandse afkomst is. Op Sfaktiria, het eiland dat de baai beschermd staat het grafmonument van de Russische matrozen, op het eilandje Chelonaki dat midden in de baai ligt, is het graf van de Engels matrozen en ten zuiden van Sfaktiria ligt het eilandje Tsichli-Baba met en gedenkteken voor de Franse zeelui.

Wij liggen nu al weer een week in Pilos en wachten op goed weer om de zuidkant van de Peloponnesos te gaan bekijken. We vervelen ons niet want Pilos is een leuk stadje waar je goed je boodschappen kunt halen. Af en toe een klim omhoog door de straatjes die tegen de heuvel liggen. Vanuit de straatjes een mooi uitzicht over de baai. We zijn naar kasteel gewandeld en onderweg zagen we een mooi huis. Dit bleek het geboorte huis van Kostis Tsiklitira (1888-1913) de olympisch kampioen uit 1912 van ver- en hoog springen. Het huis behoort aan de gemeente Pylos en wordt gebruikt voor exposities en op de bovenverdieping huist een bibliotheek. Wij hebben de expositie bekeken van de onafhankelijkheid oorlog. Deze was samengesteld uit de nalatenschap van oorlogs correspondent Ren Puaux. Een goed samengestelde expositie.

Je kunt met de bussen verschillende plaatsen in de buurt bezoeken. Zo zijn wij met ons vieren een dagje naar Kiparissia geweest. Wij hadden de haven daar overgeslagen op weg naar Pilos. We gingen erheen omdat mijn wifi router kapot was en er daar een Wind winkel was waar wij ons internet contract hadden. De busrit erheen duurde 2 uur maar we konden gelijk van het mooie landschap van de Peloponnesos genieten. Mooi groen van de vele land- en fruit bouw. Door allerlei kleine plaatsjes waar de chauffeur soms door erg smalle straatjes moest rijden. Bij aankomst in Kiparissia eerst naar de Wind winkel. We kregen al gelijk te horen dat de router niet gemaakt kon worden. Na een discussie dat we toch wel graag een vervanging wilden hebben belden men en meldde dat er nieuwe router om 18.00uur klaar lag. Gelukkig klopte dat ook want de laatste bus terug naar Pilos ging om 18.30uur. Verder hebben we door het drukke stadje gewandeld. Op het sfeervolle plein heerlijk koffie gedronken en later een biertje. Verder door het plaatsje gewandeld met een heel oud station en langs het mooie strand gewandeld, natuurlijk ook de haven bekeken. Met de storm van afgelopen winter is er een gat ontstaan in de breakwater. Of hier golven door komen met een erg hoge zee zou je wel denken. Verder is de haven ruim opgezet en kun je er met je boot op eigen anker of langszij liggen. Er liep een water slang en er stonden enkele elektriciteit kasten. Voor deze voorzieningen hoefde je niet te betalen want een havendienst was nergens te bekennen. Bij terugkomst in Pilos wat gegeten in een klein restaurantje.

Verder nieuws in het volgende verslag.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 24 foto's

Terug