Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 01-06-2013
Verslag 105 Lefkas stad mei 2013

We hebben jullie verlaten in Preveza. We hebben daar 7 dagen gelegen waarin er de ene na de andere storm, regen en onweersbui over ons heen trok. We wandelden deden boodschappen en genoten van het rustige haven leven. Intussen de ruimtes onder de banken opnieuw ingedeeld en Jaap heeft wat hout geschuurd en opnieuw in de vernis gezet. Er is altijd wel wat te klussen. Ondertussen zat het ons niet lekker dat de stuurautomaat het niet deed. Ook de VHF antenne t.b.v. de marifoon boven op de mast zat weer los. Na een paar keer vast zetten was het huis waar de antenne in draait wat draad kwijt waardoor de antenne iedere keer weer los gaat zitten. Wij hadden het idee dat de ontvangst ook minder was geworden. 

Op 19 mei tijd om te vertrekken naar Kastos. Wij kregen een telefoontje van onze vriend Bernard Tijs die met zijn vrouw Harmke aan het zeilen waren tussen de Ionische eilanden. Bernard was op 5 april met pensioen gegaan. Een afspraak was gauw gemaakt om elkaar te ontmoeten in het kleine haventje van Kastos. We zijn vroeg vertrokken en hebben de 31nm half zeilend en motorrend afgelegd. Het weerzien was erg leuk, bij de borrel en bij het eten in Taverna de Windmill eindeloos bijgepraat. Bij de Taverna kon je tegen betaling een heerlijk warme douche nemen. Aan de kade in het kleine haventje lig je gratis. Prachtige plaats om wat tijd door te brengen. 

Wij zijn op 20 mei weer vertrokken voor de 21nm naar Lefkas stad. Met een 3 á 4bf op de kop de gehele weg op de motor afgelegd. Bij aankomst was de kade vol. We zagen echter wel de Melody liggen. Nadat we voor anker waren gegaan kwamen Wim en Gerrie ons bezoeken. Leuk elkaar weer te zien. De volgende morgen gingen er wat boten weg en konden we een plaats aan de kade bemachtigen. We vonden dat fijn want er was weer slecht weer opkomst. Regen en storm met 5 en 6bf. Van onze buren die met een aantal charterboten aan de kade lagen, konden we stroom krijgen. Fijn voor het opladen van de laptoppen en telefoons. Eerst naar het bedrijfje van Metronix van de Duitser Ing. Dieter Samitz die een ervaren Raymarine dealer is. Verder heeft het bedrijfje, dat vlakbij de Marina zit, nog een aantal mensen in dienst die allen een specialisatie hebben op het gebied van reparaties aan boten. Afijn hij had het nogal druk en vroeg of we de stuurautomaat computer konden brengen zodat hij deze kon nakijken. Voor de VHF antenne stuurde hij iemand als het rustig weer was om deze te vervangen. Verder lagen er nogal wat Nederlanders aan de kade. Gezellig een praatje gemaakt met mensen uit Hellevoetsluis en Zwartewaal. Aan het eind van de week moesten Bernard en Harmke de huurboot van OCC inleveren in Marina Lefkas en zijn we wezen eten in een leuk restaurant in de binnenstad. Zij waren hier met de auto en gingen nog een weekje naar Corfoe voordat ze naar Nederland terug gingen. 

Verder hebben we ons vermaakt met wandelen door het oude gedeelte van Lefkas met zijn mooie straatjes en vele kerkjes. We ontdekten een sleutelmaker in een achteraf straatje. Wij er heen om een sleutel van de kluis en twee sleutels van de boot bij te laten maken. In Nederland konden we van de kluis geen sleutel bij laten maken, hier in Griekenland geen probleem. De dame had een heel oude machine en de sleutels werden in een paar minuten gemaakt. Verder hebben we nog een aantal kleine fietstochtjes gemaakt. Bij de stad ligt afgesloten van de zee een binnen meertje. Je kunt langs een pad fietsen en dan kom je bij het cultureel centrum waarvan de achterkant er nogal verwaarloosd uitzag. Op het onafgemaakte piertje staat een soort monument waar we geen beschrijving van konden vinden. Verder was er in het weekeind in het stadje muziekbandjes te zien en werd er een marathon gelopen. We zagen de lopers vanaf onze boot zo voorbij rennen. Erg sfeervol allemaal het bracht heel wat mensen op de been. 

We hebben een dag een scooter gehuurd. Boodschappen gedaan en we zijn aan de Westkant van Lefkas stad de heuvels ingereden. We hebben daar het enige nog in bedrijf zijn de klooster Faneromeni bezocht. Het klooster heeft een eeuwenlange geschiedenis, die hoogstwaarschijnlijk terug gaat tot de eerste apostolische jaren en is het een belangrijk monument van de streek. De huidige vorm van het klooster kreeg vorm ten tijde van de Venetiaanse overheersing in 1734. Na twee branden werd de kerk in de 19e eeuw herbouwd en heeft een duidelijke invloed van architectuur van Zakynthos. Volgens de overlevering lag op de plaats waar het klooster gebouwd is een marmeren tempel van de godin Artemis. De volgelingen van de apostel Paulus die het eerst op het eiland aankwamen, verzamelden hier de inwoners, verkondigden het christelijke geloof en creëerden hier het eerste “gebedshuis”. Één van hen, Sosion, werd de eerste bisschop van Lefkas en stichtte het klooster. 

Wij konden vrij rondlopen in het klooster met zijn mooie kerk en de prachtige tuin met een kleine dieren schare. Vanaf het klooster een mooi uitzicht op Lefkas stad en de witte stranden van Agios Ioannis. Dit strand met de aan de zuidkant gelegen stranden van Vasiliki hebben de meeste wind van het eiland en word druk bezocht door surfers en kite surfers. Nadat we naar beneden gereden waren en langs het strand aan het einde van de weg kwamen konden we niet verder en zagen nog een kleine kerk gewijd aan Agios Ioannis Antzousis. Langs het strand terug gereden naar de boot. 

Inmiddels zit de nieuwe VHF antenne op de mast, door Wim erop gezet want Metronix had geen tijd en de stuurautomaat is gerepareerd. Alleen moet deze er nog op gezet worden. Daar over volgende keer meer. 

We gaan ons voorbereiden om naar Zakyntos te varen. Daar gaan we onze dochter Astrid en kleinzoon Jim ophalen die daar 8 juni arriveren. Ze komen twee weken bij ons op vakantie.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 36 foto's

Terug