Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 15-08-2012
Verslag 101 Lefkas Tranquil Bay augustus 2012

Op 1 augustus zijn we naar het eiland Zakynthos vertrokken. De trip naar Agios Nikolaos was 17nm met een variabele wind van 1 tot 3bf. In het zuiden van Kefallinia is er een gebied van ondieptes. Een mooi gezicht van helder blauw water waar je de bodem duidelijk kunt zien. Wij hebben aan de rand van deze ondieptes (vanaf 10 tot 1.10m) gevaren. Bij nadering van Zakynthos zagen we de noordelijke punt met de mooi blauwe grotten die op iedere kaart van Griekenland te zien zijn. Wij wilden daar met onze bijboot naar toe, helaas is het er niet van gekomen. Wij lagen goed een paar uur aan de (gratis) kade waar je wel water kunt tanken, toen iemand ons kwam waarschuwen dat er een fikse onweersbui met veel wind aankwam. Wij ons voorbereid door het zonnescherm eraf te halen en een extra landvast erbij gelegd. Nu viel het onweer en de wind wel mee echter de wind die normaal uit het noordwesten komt en je hier veilig en goed ligt, kwam nu ineens uit het oosten en stond zo de haven in en lagen we ineens aan lagerwal. We gingen steeds meer naar de kant met ons achterschip (we lagen op eigen anker) en waren niet de enige. We hebben op een gegeven moment, om schade te voorkomen, losgegooid en zijn midden in de haven gaan liggen tot de wind en de golven wat minder werden. We zijn toen opnieuw naar de kade gegaan en hebben verder een rustige nacht gehad. We besloten de volgende dag gelijk daar weg te gaan. Jammer want het kleine vissersplaatsje zag er leuk uit met allerlei restaurantjes en winkeltjes. Ook zagen we veel boten richting de blauwe grotten vertrekken. De grotten worden zo genoemd om het prachtige blauwe water.

Op 2 augustus, alweer met een variabele wind, 3bf de 13nm naar Zakynthos stad gevaren. De Italianen noemden deze stad Port Zante. We lagen aan de kade met elektrisch en water. Er kwam een agent marina (stond op zijn shirt) langs die ons 20,- Euro p.d. rekende voor het liggen aldaar. Achter de kade lag een muur met een opening erin waar je kunt gaan zwemmen. Wij lagen vlakbij het centrum met zijn grote brede straten en pleinen die indrukwekkend zijn. De stad die na de aardbeving in 1953 met zijn bestaande layout geheel in zijn oude stijl is herbouwd biedt goede restaurants, luxe bars en winkels. Wat ons betreft is het wat we tot nu toe van Griekenland hebben gezien het duurste eiland. Een scooter huren kost elders b.v. 10,- tot 15,- Euro, hier kun je ze huren v.a. 22,- Euro. Auto huur idem elders v.a. 35,- Euro hier v.a. 45,- en 65,- Euro.

Op onze wandelingen door de mooie stad hebben we wel een aantal bezienswaardigheden bekeken. Op het Solomoú plein staat de direct aan zee bewaard gebleven kapel van Agios Nikolas, de beschermheilige van de zeelieden, die in 1560 werd gebouwd met geld van het vissersgilde. Op het plein Agiou Márkou verheft zich naast het Solomós museum de St. Marcus kerk waar iedere zondag in de zomer om 19.00uur een rooms-katholieke mis wordt gelezen. In het museum de tombes van de bekende schrijvers Dionysios Solomos (schrijver van het Griekse volkslied) en Andreas Kalvos en zijn vrouw. Verder worden er van eminente Zakyntse mensen zoals musici, intellectuelen en mensen uit het leger, allerlei voorwerpen en kostuums tentoongesteld. Er hangen ook erg mooie en oude iconen die door de Kretense school uit de 17e  18e  eeuw zijn geschilderd.

In oostelijke richting van de St. Marcus kerk ligt de bisschoppelijke kerk Mitrópolis. Deze is van binnen geheel versierd met prachtige muurschilderingen in traditioneel Byzantijnse stijl. Richting de zee vanaf de kerk ga je de 1e kruising links af en kom je de oude kapel Kiria ton Angelon tegen met zijn fraaie portaal. De kapel werd gebouwd met geld uit het barbiersgilde. Verder door de mooie brede hoofdstraat lopend zie je leuke winkels en mooie huizen, de meesten in Venetiaanse stijl. Je kunt er onder de arcades lopen uit de zon, wel zo fijn met de heersende warmte. Verder heb je niet ver van de kade twee Spar supermarkten en bij de Faneromeni kerk een Carrefour. Buiten het stadje de weg richting Keri ligt op 3 km de Lidl.

Wij zijn natuurlijk naar het west einde van de promenade gewandeld om daar de grootste en belangrijkste kerk van de stad te bekijken. Deze is gewijd aan de eilandheilige Dionysios. Deze kerk werd ook in de jaren tachtig helemaal in Byzantijnse stijl geschilderd. Op een aantal fresco’s zijn de afbeeldingen te zien van leven en werken van de heilige die in 1547 op Zakynthos werd geboren en hier in 1622 stierf. In de kerk recht naast het altaar in een zijkapel het belangrijkste voorwerp, de zilveren sarcofaag met daarin het gebeente van de eiland heilige. Na drie dagen in de leuke stad rondgelopen te hebben tijd om het eiland te verlaten. Helaas te weinig gezien van dit mooie eiland dat de Italianen ‘de bloem van de Levant noemen’. In het zuiden een mooi natuurgebied waar de zeeschildpad Caretta caretta zijn broedgebied heeft en in het noorden het wrakken strand en prachtige grotten te zien zijn.

Op 5 augustus de 24nm gevaren naar Poros op Kefallinia gevaren. De wind W/NW 3/4bf. We hebben alleen overnacht. Op 6 augustus met NW 2/3bf de 13nm naar Ay. Eufimia, ook op Kefallinia, gevaren. Mooi langs de kust en de baai van Sami in waar Eufimia aan ligt. De haven is opgeknapt en heeft nu een lange kade (marina) met een promenade. We moesten voor een overnachting 1 Euro per meter schip betalen en konden elektrisch en water nemen. In de haven kon je ook ankeren. Een leuk plaatsje met alles erop en eraan. Klein kiezelstrandje aan de haven om te zwemmen, restaurantjes, supermarkt, bakker, een pinautomaat en diesel kon je laten bezorgen door een tankauto. Vlakbij het plaatsje bevindt zich het klooster van de heilige Moeder Thematon, een belangrijk cultureel en historisch centrum.

Dan wat minder leuks. Ik (Diana) was op Zakynthos van het dek de kuip ingestapt en door mijn voet gezwikt. Met een klap viel ik met mijn heup en ribben op de rand van de kuipbank. Dit ging erge pijn doen en een bezoek aan een dokter stond op het programma. Nou zijn deze (Engels sprekende) sporadisch op de eilandjes te vinden en heb je meer kans in een wat grotere toeristische plaats. Wat gebeurt er in Eufimia, de flottielje van Amorgos.nl loopt binnen. Jaap naar de flottielje leidster om een adres te vragen van een dokter. Blijkt er één bij de flottielje te zijn. De ongevallen chirurg Dr. Mike Hogervorst uit het Gelre ziekenhuis te Apeldoorn kwam gelijk naar mij kijken en constateerde na onderzoek inderdaad gekneusde ribben. Hij vertelde dat het waarschijnlijk een week of twee minstens pijn zou blijven doen en adviseerde medicijnen en rustig aan te doen. Nou beweegt een boot altijd wel dus wij naar de rustigste plek qua deining die we wisten en dat was Tranquil Bay op Lefkas.

Op 8 augustus met weinig wind de 27nm naar Tranquil Bay gevaren. Fijn voor anker (minder warm het is soms nog 36gr) en aan de overkant Nidri te bereiken met de bijboot voor de boodschappen. We vervelen ons niet want het is een komen en gaan om ons heen en er is altijd wel iets te zien. Zelfs ieder dag een vissertje die tussen de boten door zijn netten komt uitzetten. ’s Morgens om zeven uur komt hij ze weer ophalen en ligt er een boot boven zijn net duwt hij die wel opzij. Ik zag dat er amper een visje of zeven naar boven kwam bij het ophalen.

Na een dag of vijf nam de pijn aardig af en ik denk nog een weekje voor we verder varen. Meer hierover een volgende keer.           

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 32 foto's

Terug