Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 30-04-2012
Verslag 95 Agios Nikolaos april 2012

Het is inmiddels heerlijk weer geworden op Kreta. Je ziet in de haven nu veel mensen de boot in orde brengen voor het vaarseizoen. Er vertrekken regelmatig mensen alhoewel het ’s nachts nog erg koud is zo rond 9 en 15gr. Wij hebben ook het e.a. aan de boot gedaan. Jaap is twee keer de mast in geweest om het toplicht te vernieuwen. De kapotte verwijderen ging niet makkelijk, de bouten zaten erg vast door corrosie. Het nieuwe licht paste uiteraard niet in de bestaande schroefgaten en moest op maat gemaakt worden. Afijn het is nu allemaal weer tip top in orde. Verder het normale onderhoud aan motor en een heleboel andere klusjes. We gaan dit voorjaar niet op de kant, we slaan dit een seizoen over. De aangroei was minimaal op het onderwaterschip zodat dit door een duiker verwijderd kon worden. Verder maken we de boot zeilklaar zodat we eind mei, als we  terug komen uit Nederland gelijk kunnen vertrekken bij een gunstige wind.

We zijn naar het archeologisch museum in Heraklion geweest. Ons bezoek aan het Archeologisch museum viel wat tegen door de weinige bezienswaardigheden. Wij waren er maar korte tijd aanwezig omdat de bovenverdieping afgesloten was. Wij denken dat dit komt omdat het winter is en er niet veel bezoek komt. Wat er stond was wel erg bijzonder. De unieke collectie uit de minoïsche tijd dateert uit ongeveer 2000 tot 1500v.C. Wij hadden al veel reproductie in het paleis in Knossos gezien, nu echter in het echt. Prachtige afbeeldingen, beeldjes, eierschaalkeramiek, vazen en marmeren beelden. Veel afkomstig uit Knossos maar ook uit opgravingen uit Agia Triada en Tilissos. Mooi was o.a. Rhyton, de stierenkop van steatiet (spekteen) een kelk met een opening onder de mond en in de nek. Hij werd waarschijnlijk gebruikt als rituele drinkbeker. Ook bijzonder de beeldjes van de slangengodinnen. De beeldjes stammen uit de nieuwe paleis tijd 1700-1450v.C. Het museum is zeker een bezoek waard. In maart viel er in het Lassithi gebergte nog aardig wat sneeuw.

Onze rit naar het Katharo plateau, dat zo 26km vanaf Agios Nicolaos ligt, hebben wij niet kunnen volbrengen. De weg naar boven ging via Kritsa en was een goede geasfalteerde weg. Onderweg zagen we veel schapen en geiten met hun herders. Wegens de sneeuw die we op hoogte aantroffen durfden we niet de gehele route naar Katharo af te leggen. Wij kwamen op de besneeuwde weg 4WD auto’s tegen met sneeuwbanden en wij zijn dus op een erf bij een boerderijtje gekeerd. We hadden graag het originele dorpje met een paar permanente bewoners willen zien. Zij leven daar nog onder wat we nu noemen primitieve omstandigheden. De elektriciteit wordt er nog met generatoren geleverd. In de zomer zijn er wat cafés die lokale producten leveren zoals hun specialiteit gegrild vlees van een jonge geit of lam. De mizithra, een frisse zacht witte kaas wordt door de herders van Katharo zelf gemaakt. Voor ons was de rit een belevenis, vooral de sneeuw die we niet verwacht hadden en uiteraard ook de prachtige vergezichten over de bergen en de zee.

In een vorig verslag heb ik al eens over de Griekse goden geschreven. Nu we ons voorbereiden om het aankomend vaarseizoen naar de Ionische Zee en misschien nog wel een stuk van de Adriatische Zee te varen, lezen we weer veel over de cultuur van Griekenland. Het is haast onmogelijk al die prachtige cultuur van de eilanden te bezoeken. We gaan daar uiteraard wel ons best voor doen om zoveel mogelijk van de resten die er uit de oudheid nog te zien zijn op te zoeken. Wat het zeilgebied richting Ionische Zee betreft, is dat heel leuk omdat er veel eilanden te bezoeken zijn. We hopen wel dat het er niet te druk zal zijn met flottieljes en huurboten. Nog te goed hadden jullie nadat ik de Griekse goden had beschreven een aantal bij ons bekende helden of ook wel halfgoden genoemd:

Achilles:

Grote held uit de Trojaanse oorlog. Was onkwetsbaar op zijn ene hiel na. Stierf doordat een pijl van de Trojaan Paris hem juist daar trof.

Ajax:

Één der helden bij het beleg van Troje, die na de dood van Achilles ruzie kreeg met Odysseus over Achilles wapenuitrusting.      

Herakles:

De bekendste Griekse held die twaalf werken moest vervullen waarbij het kwade moest worden overwonnen. In geheel Griekenland vereerd als weldoener van de mensheid.

Odysseus:

De held in de werken van de beroemdste Griekse schrijver Homeros. Deze leefde waarschijnlijk in de achtste eeuw v.C. Hij schreef over de mondeling doorvertelde geschiedenissen die sedert de vijftiende eeuw v.C in het land de ronde deden. Zijn epos ‘Odyssee’ heeft verbinding met de Ionische eilanden, met name Itháka waar de held Odysseus geregeerd zou hebben. Hij is de rondzwervende held die onder meer op Korfoe terecht kwam en uiteraard weer terugkeerde naar zijn geboorte eiland Itháka.

Orpheus:

Beroemd zanger, zoon van een der muzen. Zijn echtgenote was Eurydike, die hij naar haar dood volgde in de onderwereld. Met zijn gezang ontoerde hij de heerser van het dodenrijk die hem daarom toestond Eurydike weer mee te neme naar het rijk der levenden mits hij onderweg niet zou omkijken. Dat gebeurde echter toch en de scheiding tussen de geliefden werd definitief waarna Orpheus ontroostbaar rondzwierf.

Theseus:

De legendarische held van de stad Athene, die zijn stad bevrijdde van de jaarlijkse slachting van zeven jongens en zeven meisjes voor het monster Minotaurus van koning Minos op Kreta. Hij werd op Kreta verliefd op prinses Ariadne die hem een kluwen wol mee gaf het labyrint in. Zo kon hij na het doden van de Minotaurus de weg naar buiten weer vinden. Na de succesvolle slachtpartij vlucht hij met Ariadne naar het eiland Náxos waar hij haar in de steek liet. Op zijn weg terug naar Athene stichtte hij op Délos het feest Delia. Ariadne was inmiddels door de god Dionysos gevonden en tot de zijne gemaakt.

Verder hebben we het Grieks Orthodoxe Pasen, dat op 15 april viel, met de zeilers gemeenschap in de jachtclub gevierd. Vooraf aan de paasdagen waren er processie optochten vanuit de kerk naar het meer in Agios Nikolaos. Erg moeilijk in het donker te fotograferen.  We hebben wel gemerkt aan de honderden mensen dat het geloof erg leeft onder de Grieken.

Tony en Paul hadden in de jachtclub voor ons een varkentje en 2 schapen aan het spit geregeld. Hier op Kreta is dat de gewoonte met Pasen, de lekker lucht van bbq was er dan ook naar. Voor ons weer geheel nieuw om deze dieren aan het spit te zien draaien. Afijn we hebben er in ieder geval heerlijk van gegeten. Dit Paasweekeind was voor de meesten het laatste weekeind tezamen, want de meesten gaan nu wel vertrekken voor het zomerseizoen. Wij geniet nog even in Nederland van familie bijeenkomsten en bij terug keer op de boot maken we ons ook klaar om naar de Ionische eilanden te zeilen.

Ik sluit af met wat foto’s van Agios Nikolas en omgeving en een foto van de overwinteraars. Wij ontbreken want we waren Carel en Martha van het vliegveld aan het ophalen. Voor nieuwe reisverhalen van ons lezen jullie weer volgende maand.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 28 foto's

Terug