Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 01-03-2012
Verslag 93 Agios Nikolaos februari 2012

Dit is alweer het 2e verslag van het nieuwe jaar. De afgelopen maand is het weer op Kreta veranderd. Hadden we in december nog regelmatig temperaturen van rond 20gr. dat is nu niet veel meer dan tussen de 10 en 15gr. We hebben af en toe een regenbui en een storm die over de haven raast. Als we de rest van Europa kijken klagen we niet, we kunnen lekker wandelen. De overwinteraars en lokale bevolking zeggen dat het ongewoon weer is voor Kreta. Zij zijn gewend om op de dag in korte broek te lopen, dat vinden wij ongewoon omdat je voor je gevoel toch in de winter zit. In Agios Nikoloas vinden wij het erg leuk. Je kunt boodschappen doen bij Spar, Lidl en Carrefour en veel dezelfde soort boodschappen krijgen als in Nederland. Op woensdag naar de plaatselijke markt voor de groente en het fruit. De prijzen zijn vergeleken met Nederland ongeveer het zelfde, soms goedkoper. In de restaurantjes zijn er diverse prijzen te vinden. Je kunt vanaf 6 á 8 Euro een maaltijd krijgen. In de wat luxe restaurants zijn de prijzen als in Nederland.

Op een ochtend zijn we 15 km over de oude weg (er is ook een nieuwe snelweg) naar Neapolis gereden. Een leuk ritje door de mooie Mirambello vallei. We waren al eerder door het plaatsje gereden maar hadden toen ergens koffie gedronken en geen wandeling gemaakt. Het historische plaatsje heeft een rijk cultureel erfgoed. Het was tijdens de Venetokratie een klein dorp met de naam Kares. Tijdens de Turkokratie kreeg het de naam Kainourjio chorio (nieuw dorp). Pasja Adisides Kostis veranderde het in 1869 in een groot dorp met de naam Neapolis. Hij riep de plaats ook uit tot hoofdstad van het district, dit bleef zo tot 1904 waarna Agios Nikolaos de hoofdstad werd. Het is een levendige leuke stad met mooie gebouwen en een museum. De kathedraal van de heilige Maria “Megali Panagia” uit de 19e eeuw is de zetel van de bisschop van Petras&Herronisou. Ook was het de geboorte plaats van Petros Philarges later paus Alexander V. Er word ook een bekend drankje gemaakt, soumáda, uit geperste amandelen. Tijdens onze wandeling zagen we het Griekse leven dat zich vooral op straat afspeelt. Oude mannen op terrasjes pratend en koffie drinkend met elkaar. De vrouwen boodschappen aan het doen en kinderen die zingend over straat trokken. Vanaf de parkeerplaats zag je net buiten de stad een grote gevangenis liggen.

Wie op Kreta geweest is zou de beroemdste opgraving van het Minoïsche paleis in Knossos gezien moeten hebben. De opgraving ligt 5 km vanaf Heraklion in een mooie omgeving. Knossos wordt genoemd in geschriften en men denkt dat de eerste nederzetting wordt geschat op 6000v.C. Nadat het diverse keren is verwoest door aardbevingen en schade heeft geleden in 1450v.C, van de vulkaanuitbarsting van Santorini, werd het iedere keer hersteld. Het werd tot ca 1380v.C gebruikt door de Achaïers tot dat deze kort na 1400v.C oorlog kregen met de Achaïers van het vaste land van Griekenland. Deze wonnen de oorlog  en na deze rampspoed werd het paleis niet meer bewoond en raakte in verval. Van het Romeinse Knossos is de villa van Dionysos bewaard gebleven met haar prachtige mozaïek vloer. De villa ligt tegenover het hospitaal het is gesloten voor publiek. Aan het einde van de 18e eeuw begonnen de opgravingen in het gebied van Knossos. In 1878 maakte Minos Kalokairinos uit Heraklion een begin met proefsneden in het paleis gebied. Het systematisch afgraven begon echter in 1900 door de Engelse archeoloog Arthur Evans. Hij maakte stoutmoedige restauraties en overmatig gebruik van cement. Als dat echter niet gebeurd was hadden de ruïnen van het paleis en vooral de verschillende verdiepingen grote schade geleden door de weersomstandigheden. Het paleis dat we vandaag de dag zien is van rond 1700v.C toen het herbouwd werd na de eerste aardbeving. Wij vonden het erg indrukwekkend door de resten van het paleis en zijn omgeving te wandelen en een indruk op te doen hoe het ooit geweest moet zijn. Ondanks de vele reproducties die we zagen, de echte vondsten zijn onder gebracht in het archeologisch museum van Heraklion, moet het een rijke periode hebben gehad. Om de gehele opgraving te beschrijven is een beetje veel, ik hoop dat een ieder aan de hand van de foto’s een indruk krijgt van het geheel.

We waren al een keer in Kritsa geweest, maar hadden toen niet de hoofdstraat gezien. Op onze rit door het mooie gebergte vanaf Kritsa, Kroustas, Prina en Kalo Chorio, zijn we dan ook gaan wandelen door het leuke dorpje. Het is o.a. bekend van zijn artistieke weef- en borduurwerken waarna we op zoek gingen. We zagen wel in de leuke winkeltjes het e.a. voor de ramen hangen maar ze waren allen gesloten. Bij één van de winkels kwam er echter een Grieks vrouwtje aanlopen die voor ons de deur wilde open maken. In het leuke volgestouwde winkeltje haalde ze van alles voor de dag van wandkleden tot geborduurde kleedjes etc. Zij vertelde ondertussen dat de winkels pas weer in april open gaan voor het nieuwe seizoen. Het kleine raadhuis is leuk om te zien en de plattegrond aan de muur gaf een indruk waar alles zich bevond. Vooral de vele kerken die het dorp rijk is schijnen de moeite waard te zijn om te bezichtigen. Wij konden bij een man die boven zijn restaurantje woonde koffie krijgen. Hierna onze rit vervolgd waarna we de auto niet meer uitkwamen omdat het regende.

Onze buren in de haven, Carel en Martha Stetter van de Atlantic, kwamen bij ons eten. Zij zijn een aantal weken naar Nederland. Zo zijn ook Edward en Ina van de Gypsie Lady en Geert en Ine van de Anégada naar Nederland. Gerard en Josje van de Mermaid hebben wij opgehaald van het vliegveld toen zij uit Nederland terug kwamen. Het is een komen en gaan van de zeilers gemeenschap. Op de 13 februari de verjaardag van Jaap, hij werd Aower, zijn we met de aanwezige Nederlanders uit de haven, in een leuk Grieks restaurantje gaan eten. Het sfeervolle restaurantje hete Portes en was ingericht met antieke deuren en ramen aan de wand. Ook een aantal zeer oude sleutels waren er te zien. Onze gasten waren Geert en Ine van de Anégada, Gerard en Josje van de Mermaid, Tony en Gerda van de Ottoland II. Jaap kreeg cadeaus en werd door Ine op de melodie “Toen wij uit Rotterdam vertrokken” met aangepaste tekst toegezongen. Van het thuisfront veel email en smsjes gekregen.

Volgende maand weer andere wetenswaardigheden.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 40 foto's

Terug