Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 01-12-2011
Verslag 90 Kreta Agios Nikolaos november 2011

Het is alweer een tijdje geleden dat we een verslag hebben geschreven. De afgelopen maanden hebben we in Nederland doorgebracht en zijn half november terug gekomen in Agios Nikolaos. Na diverse bezoeken aan tandarts en ziekenhuis is alles nu verder in orde met ons. Wij waren blij om onze kinderen, familie en vrienden te zien. Van het Nederlandse weer hebben we de eerste weken niets dan regen gehad, daarna werd het aangenaam nazomer weer met soms wel 18 graden.

Onze reis, met een overstap in Athene, naar Kreta ging voorspoedig. Vrienden die ook in Agios Nikolaos liggen, Geert en Ine van de Anégada, kwamen ons van het vliegveld in Heraklion afhalen. Onder weg kregen we veel wetenswaardigheden over het reilen en zeilen in de haven te horen. Een divers gezelschap aan boten met o.a. 7 Nederlandse boten w.v. wij de Mermaid en Anégada het beste kennen. Ook bekenden uit Finike liggen er. We ontmoeten elkaar op de sociale avond in de Yacht club. In het gebouw wordt er ook computer en muziek les gegeven en is er een art club waar er geschilderd en getekend wordt. Verder 1 of 2 keer per week een wandeling die hoofdzakelijk door de Engelse gemeenschap wordt geregeld. Ook zijn er praat avonden over de gebieden waar men zoal gevaren heeft. Deze vinden plaats in een café aan het meer in het stadje. Men heeft daar de beschikking over een scherm waarop men foto’s kan vertonen.

Wij hebben eerst de boot weer ingericht voor het winterseizoen, boodschappen gehaald en ook nodig, het elektrische kacheltje opgezocht. De eerste weken was het met 14gr koud voor hier, zeggen de overwinteraars. Gelukkig is het de laatste paar dagen flink opgeknapt met overdag zo tussen de 16 en 20gr. Soms loop je in een T-hirt dan weer met een trui. Afijn het is heerlijk weer om erop uit te trekken. We wandelen iedere dag wel ergens naar toe. In het stadje zijn nog diverse winkeltjes open van de winter, alhoewel het wel minder is dan in het hoogseizoen.

Midden in Agios Nikolaos ligt een opgraving.  Deze ruïnes uit de 2e Eeuw zijn van de oude stad “Lato pros Kamara”. Agios Nikolaos werd op deze stad gebouwd. Langs de haven lopend zie je een mooi beeld van Europa. Zij was de dochter van de Feniciër koning Agenor en moeder van koning Minos de stichter van de Minoïsche cultuur. De stier waarop zij is afgebeeld is volgens de mythologie Zeus die haar ontvoerde uit het paleis van haar vader. Volgens de overlevering kwam Zeus met Europa op zijn rug aan land bij Gortyna op Kreta. Daar veranderde hij in een adelaar en verkrachtte Europa in een wilgenbosje naast een bron. Ze baarde hem drie zonen: Minos, Rhadamanthys en Sarpedon. Kreta is doortrokken met mythologie. Zeus, de vader der goden, zou hier geboren en in berggrotten opgegroeid zijn.

Op Kreta begon de Europese beschaving bij de fantastische Minoïsche cultuur, die tussen 3000 en 1400 v.C haar hoogtepunt had om daarna onder mysterieuze omstandigheden te verdwijnen. Omstreeks de eeuwwisseling brachten de constructiewerkzaamheden van Sir Arthur Evans de Minoïsche resten van het paleis in Knossós aan het daglicht. Vele ander paleizen werden blootgelegd, maar geen zo mooi als Knossós. Voor ons is er nog veel te ontdekken en te zien op Kreta wat de cultuur betreft.

Wij wandelen regelmatig in de omgeving. Vanaf de haven is er een korte wandeling langs het goed onderhouden kerkhof en de Mirabello baai naar het kleine moeras gebied Almyros. Vanaf het moeras stroomt er een zoetwater riviertje de zee in. Er leven veel vogels en schilpadden worden er ook gezien. Met een divers gezelschap uit de haven zijn we gaan wandelen langs, wat hier wordt genoemd, de Ruïne route. Een fikse wandeling door een bergachtig gebied langs resten van Minoïsche oorsprong. De ring stenen die we zagen zou gebruikt zijn om graan te dorsen. Het uitzicht op Agios Nikolaos en de zee vanaf sommige punten was erg mooi. Aan de conditie ontbreekt er wel wat, de wandeling viel niet mee.

We waren nieuwsgierig naar één van de oudste kerkjes van Kreta niet ver gelegen van Agios Nikolaos. Met de bus, Josje van de Mermaid ging met ons mee, naar Kritsa een 12 km vanaf onze haven. We stopten bij de locatie Logari om de Byzantijnse kerk Panagia Kera te bezoeken. We werden opgevangen door een gids waar we entree geld van 3 Euro p.p. moesten betalen. De gids ging het kerkje voor ons openen, we waren de enige bezoekers. Het kerkje uit de  13e eeuw ligt in een mooie omgeving van cypressen en olijf bomen. Het is een drieschepige kerk, het middenschip gewijd aan de Maagd Maria, het zuidelijke schip aan Ag. Anna en het noordelijke schip aan Ag. Antonis. Het middenschip heeft een hoge koepel op tamboer. Wij zagen binnen prachtige Byzantijnse fresco’s met thema’s uit het leven van Christus, de Maagd Maria en heiligen.

Na de bezichtiging zijn we de 2 km naar Kritsa gaan wandelen. Dit mooie dorpje ligt onderaan de berg Kastellos. Het dorpje is diverse keren als locatie gebruikt in films. Wij zijn naar boven gelopen door de smalle straatjes met wit geschilderde huisjes. Bij de St. George kerk hebben we wat gegeten en van het mooie uitzicht genoten over de vallei. De inwoners van het dorpje houden zich bezig met weef- en borduurwerken. Kritsa is een heldhaftig dorpje dat bewoond werd in de Romeinse periode. Het werd vernietigd door de Arabieren maar herbouwd in de 10e eeuw. We zijn vanaf het dorpje weer terug gelopen naar Logari waar we de bus terug namen naar de haven.

Nu we de winterperiode op Kreta doorbrengen zullen we 1 keer per maand een verslag maken. Zo rond de 1e van elke maand schrijf ik de wetenswaardig op van wat we zoal beleven.


Terug