Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 31-08-2011
Verslag 89 Kreta Agios Nikolaos augustus 2011

We hebben jullie verlaten in de Spinalonga baai waar we voor Elounda voor anker lagen. Fijne ankerplaats waar we ankerden in 4 tot 5 meter water. We zijn met de ferry van Elounda naar het eilandje Spinalonga gegaan. Kosten 10 Euro p.p. achteraf konden we natuurlijk ook ons eigen anker aldaar uitbrengen en hadden de kosten niets geweest om het eiland te bezoeken. Wat is er zo bijzonder aan het eilandje.

Geschiedenis: Het eilandje is vooral bekend vanwege de leprakolonie die er gevestigd is geweest. De naam Spinalonga komt uit het Italiaans en betekent “lange den”. De oorspronkelijke Griekse naam is Stin Elounda dat door de Italianen werd verbasterd. Toen in het jaar 824 de Arabieren Kreta bezetten werd het eiland een toevlucht oord voor Christenen. Vanaf 1204 hadden de Venetianen de macht over het eiland. Om de haven van Elounda te beschermen tegen de Turken bouwden zij er in 1538 een fort. Kreta werd in 1669 veroverd door de Turken maar Spinalonga bleef tot 1715 Venetiaans. Hierna werd het toch door de Turken bezet die er een dorp stichtte dat tot 1898 bewoond werd door 1000 Turken. Ook werd er een gevangenkamp gevestigd voor mensen die zich tegen de Turkse bezetting hadden verzet. In 1903 werd er een Franse marinebasis gesticht. De regering van Kreta had besloten dat alle Turken moesten vertrekken. Doordat de Fransen de Turken op Spinalonga beschermden zochten velen hun toevlucht op het eilandje. Daarop besloot de regering van Kreta alle mensen met lepra te verbannen naar Spinalonga. Uit angst om ook besmet te raken met de ziekte, besloten de Turken het eiland te verlaten. Zo ontstond een leprakolonie op Spinalonga. In 1946 was dapsone het eerste medicijn waarmee lepra succesvol werd bestreden. Omstreeks 1950 kwam dit medicijn beschikbaar voor de bewoners van Spinalonga waardoor veel mensen genazen en terug keerden naar Kreta.

De leprakolonie bestond tot 1957. Uit de periode dat de kolonie bestond is weinig bekend. Hoeveel mensen er de dood hebben gevonden is onbekend. Wel is bekend dat de mensen een vergoeding van de overheid ontvingen. Deze was 3 maal zo hoog als het gemiddelde salaris op Kreta. Met het geld konden de leprozen weinig. Handelaren die langs kwamen verkochten hun, vaak bedorven, goederen tegen woekerprijzen. Mensen die het verblijf op het eiland overleefd hebben vertellen dat het er verschrikkelijk was. De mensen konden niet in hun eigen behoeften voorzien. Het was er niet zoals het er momenteel uitziet. De meeste gebouwen die nu op het eiland staan, werden in 1950 gebouwd door de Griekse regering. Dit om de ellende op het eiland te verdoezelen. Over het eiland schreef een lokale beroemdheid Victor Zorbas het interessante boekje “Het eiland der verdoemden’. Wij hebben het eiland rond gewandeld en al de oude en nieuwe gebouwen gaven ons een bijzondere indruk. Dat daar zoveel mensen hebben gewoond en er zo geleden is kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Het uitzicht vanaf het eilandje over de Middellandse Zee en de Spinalonga baai is erg mooi.

Op 16 augustus zijn we de 12nm op de motor naar de Marina in Agios Nikolaos gevaren. Wij hadden gemaild met de vraag om of het mogelijk was eerder aan te komen. Dit was geen probleem en het gaf ons wat meer tijd om de boot in orde te brengen voordat we naar Nederland vertrekken. We kregen een plek aan de C steiger waar al vele nationaliteiten liggen die hier een vaste ligplaats hebben. We werden door vele hartelijk ontvangen en ze kwamen allemaal een praatje maken. De boot hebben we geheel in orde gemaakt voor het winterseizoen. Zeilen eraf, goed schoongespoten, veel opgeruimd uit de kasten, boeken uitgezocht etc. Tussen door zijn we het stadje ingegaan. We zijn hier al eens geweest in de jaren 70. We konden er niet veel meer van herkennen. Het is nu veel drukker met toeristen, maar dat komt waarschijnlijk door het hoogseizoen. Veel leuk winkeltjes en vlakbij de haven een grote supermarkt, de Spar, en wat kleine supermarkten en restaurantjes. Ook een gezellig terras waar je koffie kunt drinken en een leuk stukje strand naast de haven waar je fijn kunt zwemmen.

We hebben dit jaar wat Griekse eilanden aangedaan en dat is ons goed bevallen. De eilanden zijn minder warm dan b.v. het vaste land van Turkije. Ieder eiland dat we bezocht hebben heeft zijn eigen cultuur en zijn nogal verschillend van elkaar. Wij vonden het erg leuk. We hebben een kort seizoen gevaren sinds we in april Israel hebben verlaten. De teller stond na 5 maanden op 1496nm toen we in Kreta aankwamen. We gaan de maanden september en oktober naar Nederland voor controle bezoeken ziekenhuis en tandarts. Medio november hopen we terug te zijn om hier de winter door te brengen en Kreta te ontdekken. Ik ga nu afsluiten met een citaat over Kreta.

Kreta, eiland van goden en mensen! In dit land blijft het oog waakzaam bij het speelse spel van kleuren en indrukwekkende beelden: het woeste gesteente en het wilde ravijn wordt opgevolgd door het groen van de vallei, veelkleurige bloemen en de exotische dadelboom. De steile bergen omringen de mooiste stranden en het zout van de zee verbindt zich met de geur van bergkruiden, die een bedwelmend aroma verspreiden. Sinds eeuwen leeft hier Zeus, waakzame wachter van het eiland en haar geschiedenis. In Kreta werd de eerst Europese beschaving geboren, de herinnering hieraan is nog levend en loopt door de ruïnen van de archeologische ruimten, de musea en de kunstwerken, en door de gebruiken en de harten van het Kretenzer volk. Op dit eiland woonde God samen met de mens en de mens met God. Hele generaties van Kretenzers zijn groot gebracht met dans, feest, goede wijn en heerlijk eten. Hier vermengen zich de indrukwekkende liederen van het bergvolk met de bekoorlijke rijm verzen, het strijdig voorkomen van de man en het waardig uiterlijk van de vrouw.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 24 foto's

Terug