Hieronder kan het verslag gelezen worden:

Geplaatst op: 15-07-2011
Verslag 86 Symi Griekenland juli 2011

We hebben jullie verlaten in Selimyie waar we een aantal dagen hebben gelegen. Door de mooie Golf van Hisaronu op 2 juli naar Data. De 21nm geheel op de motor. De laatste weken veel op de motor gevaren. We zijn er wel achter dat je in de zomer maanden of geen wind hebt of veel wind en dan praten we gelijk over 7 of 8bf. Afijn we nemen het maar zo als het komt want als je moet wachten op wind kom je nergens. In Datc was het erg veranderd. Langs de houten steiger zijn alle restaurantjes verdwenen. Men is bezig een mooie promenade aan te leggen. Uiteraard zijn er langs de stenen kade wel restaurantjes en een klein supermarkt. Wij lagen op eigen anker aan de houten steiger en hebben geen water en elektrisch genomen we moesten zonder deze voorzieningen rond 15 Euro p.d. betalen. We zijn naar de zaterdagse grote markt gegaan. Ook naar de supermarkten Bim en Tansas. Bij de Tansas een reductie kaart gehaald, voor reclame aanbiedingen, die ook in andere winkels geldig is. We hebben lekker gezwommen bij het strandje naast de haven en s avonds gewandeld toen de temperatuur wat aangenamer was.

Op 4 juli naar het Griekse eilandje Symi. Van de 13nm hebben we een half uurtje gezeild toen we net de haven uitgingen, daarna viel de wind geheel weg. We zijn tussen de eilandjes Nimos en Symi doorgevaren. Volgens de kaart wat ondiep maar de Zeewolf II vertelde ons dat je nog zeker 4 m water onder kiel had in het midden van de doorgang. Wel waren er rots formaties waar je omheen moest. We zijn naar de Pedi baai gegaan. In deze baai moeilijk ankeren maar er is een steigertje waar vroeger de waterboot kwam waar je langszij kunt liggen als er plek is. Soms komt er wel een tanker die brandstof komt brengen en dat moet je verkassen. Er is ook een nieuwe kade in aanbouw van Europees geld. Er waren geen activiteiten te zien en er lagen twee vissersboten aan de kade met er achter nog een open plek waar wij met zijn tween aan zijn gaan liggen. Een prachtig baaitje met twee restaurantjes en een klein supermarkt. Ieder uur gaat er een busje naar de hoofdstad Gialos ook wel Symi stad genoemd. Wij hebben een mooi tocht gehad naar het stadje. We hebben daar de drankenwinkel bezocht en wat voorraad ingeslagen. De mevrouw die de winkel beheerde bracht al de boodschappen naar de boot in Pedi.

Wij hebben uiteraard ook door het gezellig stadje gewandeld met zijn mooie neoklassieke huizen en taveernes. We hebben wat gedronken aan de Harani baai waar we ook de vervallen jachtwerven hebben bekeken. We zijn langs de klokkentoren gelopen die in 1890 werd gebouwd naar voorbeeld van de Lodense Big Ben.

Geschiedenis: Symi is een klein Grieks eiland dat 12 km van Rodos is verwijderd en alleen per boot bereikbaar. Vandaag wordt het gezien als n van de meest schilderachtige stukjes Griekenland. De stad Symi is verdeeld in twee delen: Ano Symi (eigenlijk het oude hoog gelegen dorp) en Gialos de stad aan de haven. In het binnenland bevinden zich diverse valleien en de rotsachtige hellingen aan de kustlijn zijn erg steil. In de periode na 1373 was het eiland zeer welvarend, mede door de Johannieters (kruisvaarders) die toen het eiland hadden bezet. Het heeft een enorme bloei gekend dankzij de scheepvaart en de scheepsbouw. Dat verklaart ook het feit waarom het eiland nogal kaal en dor is, de meeste bomen werden immers gekapt. Het eiland had in die tijd een bevolking van 30.000, terwijl er vandaag ongeveer 4000 mensen permanent verblijven. Er zijn diverse bezienswaardigheden te zien waar je naar toe kunt wandelen of met een scooter het eiland aftoeren.

Op 6 juli naar het Turkse Bozburun. Een oversteek van 12 nm door de Golf van Yeşilova. In het klein haventje aan de west kade gelegen op eigen anker. Er is ook een kleine kade waar je langszij kunt, als er plaats is, en aan de oostkant liggen voor de restaurantjes meestel flottieljes. We betaalden 15 Euro p.d. met water en elektrisch. Toen we aankwamen zagen we de Souris Rose die ging vertrekken. Bij de haven kun je tegen betaling naar de luxe wc en douchen. Verder gewandeld in het leuke plaatsje en je kunt zwemmen bij het naast de haven gelegen strand. Bozburun was de Turkse tegenhanger van het Griekse sponsduik eiland Symi. Op het spons duiken wordt niet meer gedaan en in plaats daarvan komen de inkomsten nu uit de bouw van Turkse houten schepen (Gllets) welke gebouwd worden o.a. voor het toerisme in Marmaris en Bodrum.

Wij zijn met de bus door een mooi landschap naar Marmaris gegaan. We hebben daar in Yacht Marina bij Gerard en Josje koffie gedronken. Gelukkig ging het wat beter met de nekhernia van Gerard. Hij was zelf optimistisch over zijn herstel en dacht eind juli weer het zeilen te gaan proberen. Toen we in de middag terug waren in Bozburun hebben we uitgeklaard, wat erg gemakkelijk ging. Alles in het zelfde kantoorgebouw. Wel een agent nodig gehad, 20 Euro, voor het transitlog in te laten invullen.

Wij hadden gekeken hoe we naar Kreta konden gaan waar we de winter gaan doorbrengen. We dachten eerst via Khalki (Chalki), Karpatos en Kassos te gaan. Ook een optie was eerst noord te gaan via Nisiros, Astipalia evt Thira (Santorini) en dan naar beneden richting Kreta. Nu blaast de meltemi regelmatig in de Egesche Zee dus wat is wijsheid. We dachten via het noorden te gaan maar hadden geen rekening gehouden met de zeegang die we tegen kwamen.

Op 9 juli ging de Zeewolf II met Sjoerd en Greetje richting Marmaris om de boot daar achter te laten om een aantal weken naar Nederland te gaan. Wij zijn de 28nm naar Palamut gegaan om daar een nachtje te verblijven. Onze laatste liras uitgegeven in het restaurant. Dus op 10 juli op weg naar Nisiros een kleine 20nm. Zodra we de haven uitkwamen hadden we 1 meter golven en 8kn wind tegen en waren we na n uur 3nm opgeschoten. We wisten wel dat er weinig wind zou staan maar zulke golven hadden we niet verwacht. Erg oncomfortabel en we hebben de steven gekeerd en zijn naar de Panormitis baai op Symi gegaan. We hebben daar geen spijt van want het is er erg mooi en rustig liggen in deze ankerbaai onder het klooster van Panormitis. Bij aankomst in de baai lag de Souris Rose met David en Jill er ook. Gezellig bij hen aan boord wat gedronken en gegeten.

In de baai is er n van de meest beroemde bezienswaardigheden van het eiland, het klooster van de aartsengel Michael Panormitis de beschermheer van de zeelieden. Gebouwd in de vroege 18e eeuw en heeft o.a. twee museums. Een folklore museum en een Byzantijns museum. De klokkentoren is geschonken door zeelieden van Hydra en Spetses. De kapel is prachtig om te zien met erg mooie frescos. In het Byzantijnse museum heel mooie iconen met een ingewikkelde gesneden iconostase (iconenwand). Het klooster is nog steeds bewoond en er worden ook voor de toerist eenvoudig kamers verhuurd. Men heeft een eigen bakkerij waar wij ook brood kunnen kopen en er is een kleine supermarkt waar op kleine schaal iets te koop maar geen groente. Er is een kleine steiger waar s morgens wat toeristen boten komen. Wij hebben het klooster om 9.00uur bezocht voor de boten aankwamen. Daarna rond de baai gewandeld en bij het enige restaurantje koffie gedronken.

Hoe het ons verder gaat lezen jullie volgende keer.

Foto's bij dit verslag:
Bekijk alle 32 foto's

Terug